Fie ca micutul tau se bucura inca de plimbarile in carucior prin parculet, sau a inceput deja sa mearga la gradinita, trebuie sa acorzi o mare atentia igienei mediului in care isi desfasoara activitatea. Lipsa de igiena poate provoca o serie de afectiuni, printre care si alergia la praf. Orice, de la acarieni la mizeria lasata de animale pot sa declanseze o reactie alergica periculoasa.
Daca puiul tau a dezvoltat deja o astfel de alergie, sau daca pur si simplu doresti sa stii cum poti sa o eviti, citeste in continuare si vei afla totul despre prevenirea si tratarea alergiei la praf. Speram ca informatiile iri vor fi de folos si ca bebe va fi sanatos, voinic si fericit.
Ce provoaca alergia la praf a copilasilor
Multi parinti considera ca daca pastreaza mediul de acasa curat si lipsit de praf, cel mic este in siguranta. Nu este chiar asa. De multe ori, copiii pot dezvolta alergii la praf la cresa sau la gradinita. Iata ce provoaca aceasta alergie neplacuta si cum poti sa o previi:
-
Jucariile de plus – da, stim ca de abia rezisti tentatiei de a umple camera ingerasului tau cu animalute de plus, dar acestea atrag o cantitate mare de praf. Cel mai bine este sa pastrezi doar cateva, pe care sa le speli bine, cu apa fierbinte o data la cateva zile
-
Hainele – cel mai bine este sa gasesti un dulapior cu usi ce se inchid ermetic pentru hainutele celui mic. Astfel, vei evita ca acestea sa se umple de acarieni
-
Aparatul de aer conditionat – este indicat ca familiile care au in casa un astfel de aparat sa schimbe filtrele in fiecare luna
-
Praful de creta – creta poate fi folosita si la gradinite, atunci cand educatoarele scriu sau deseneaza pentru cei mici. Cel mai bine este sa alegi o gradinita unde nu se foloseste creta, deoarece praful acesteia poate provoca o reactie alergica atunci cand nici nu te astepti
-
Magnetii de praf din casa – covoarele, florile uscate, pernele cu pene, bibelourile, cartile vechi, toate acestea contin de obicei o multime de praf. Incearca sa le eviti pe cat posibil, sau curata-le periodic si depoziteaza-le intr-un spatiu cat mai bine inchis.
Cum tratam alergia la praf
In primul rand, daca suspectezi ca micutul tau sufera de alergie la praf (sau de oricare alta alergie) este indicat sa apelezi cat mai repede la ajutorul unui medic specialist. S-ar putea ca acesta sa iti recomande imunoterapie sau un spray cu solutie salina pentru copilas. Totusi, cel mai important lucru pe care tu il poti face este sa fii sigura ca mediul din casa ta este extrem de curat. Evita covoarele, florile uscate, animalele de companie, pernele si plapumele umplute cu pene si gaseste-le inlocuitori. Spre exemplu, florile uscate pot fi inlocuite cu plante de plastic, iar o pisica sau un hamster (si alte animalute cu blanita) cu un acvariu cu pestisori.
Vei vedea ca daca vei curata casa periodic de praf si vei alege cu grija gradinita la care merge copilul tau, vei putea evita ca acesta sa dezvolte o alergie la praf sau sa sufere o reactie alergica. Speram ca sfaturile ti-au fost de ajutor si ca prichindelul tau va creste voinic, vesel si sanatos.