Chiar si la copilul de numai cateva saptamani se pot observa primele semne de alergii alimentare. Acestea includ colici, dureri de burta si regurgitari. Sugarul ar putea avea, de asemenea, obrajii rosii si pielea uscata. Cum sa reactionezi in cazul celei mai frecvente alergii la copii – alergia alimentara?
Cea mai des intalnita alergie la bebelusi este alergia alimentara. Problemele apar deoarece sistemul digestiv al unui bebelus nu este inca pe deplin operational si nu poate face fata tuturor ingredientelor din mancare. Reactiile la substanta alergena se traduc prin colici, balonare, constipatie si diaree. Pe langa acestea, deseori, apar si probleme respiratorii – secretii nazale, tuse, respiratie suieratoare si probleme cu pielea (cunoscut sub numele de dermatita atopica).
Alergia la bebelusi – ce trebuie sa elimini din meniu
Sugarii sunt sensibili la toate componentele alimentare, dar pentru cele mai multe alergii este responsabila proteina din laptele de vaca, aceasta gasindu-se in laptele praf. De aceea copiii hraniti la san nu sunt alergici. In cazul in care sugarul este alergic la laptele praf pe care il administrezi, trebuie sa-l schimbi cat mai curand posibil. Dar nu lua aceasta decizie de capul tau, consulta-te intai cu pediatrul.
Daca stii ca cel mic este alergic la anumite alimente, trebuie ca de acum incolo sa fii atenta si sa actionezi un pic diferit, totusi nu priva copilul de alimente valoroase.
Primul pas este sa-i schimbi dieta. Trebuie sa excluzi tot ceea ce contine lapte de vaca. Deci dispar din meniu: iaurtul, chefirul, laptele, smantana, branza de vaci, cascavalul. Lactatele sunt o sursa importanta de calciu, eliminandu-le poate inteveni carenta de calciu. De aceea trebuie sa iei legatura cu pediatrul care poate recomanda suplimente de calciu.
Eliminarea acestor produse din dieta va atenua cu siguranta simptomele copilului, si, in multe cazuri, acestea vor disparea.
Dar tine cont de faptul ca sensibilitatea poate sa apara si la alte alimente precum: citricele, nucile, capsunile, rosiile, telina, ciocolata, ouale, pestele. Prin urmare introdu-le cu atentie in meniul copilului, urmarindu-i reactiile. Te-ar putea ajuta un jurnal in care sa notezi reactiile copilului, apoi in timpul vizitei pediatrului ii poti spune ce ai observat.