Odata ce va ganditi sa ii inlocuiti celui mic masa de lapte de san sau praf cu laptele de vaca trebuie sa aveti in vedere ca acesta poate aduce si o serie de neplaceri. Asa ca, daca observati ca bebelusul refuza laptele de vaca in mod insistent, lasand deoparte mofturile celor mici, trebuie sa aveti in vedere o posibila alergie la proteina din laptele de vaca.
Si adultilor li se poate intampla o problema asemanatoare, dar cel mai frecvent apare la cei mici. Asa ca, depistarea alergiei se va face potrivit unor teste, iar daca aceasta este dovedita incercati hranirea bebelusului cu alte alimente potrivite recomandate de pediatru.
Alergia la laptele de vaca apare atunci cand organismul bebelusului incepe sa lupte impotriva proteinelor continute de acesta, considerandu-le daunatoare sanatatii. Un lucru asemanator, poate uneori mai grav, se poate intampla si la laptele de capra sau oaie, drept pentru care nu este recomandata introducerea acestui tip de lapte in alimentatie bebelusului. Durerile de burtica ii pot face pe cei mici sa devina mai plangaciosi si sa refuze categoric acest tip de lapte. Cu toate ca acest tip de alergie dispare in jurul varstei de 4 anisori, este indicat a se efectua mai inainte de aceasta varsta teste alergologice.
Iata o parte din simptomele care pot deveni ingrijoratoare:
- Stare de voma;
- Refuzul hranei;
- Diaree;
- Paloare;
- Colici;
- Iritatii la nivelul pielii;
- Socul anafilactic;
- Modificari ale tensiunii arteriale;
De regula aceste simptome apar imediat, dar exista si cazuri in care pot aparea mai tarziu, ceea ce determina o mai grea diagnosticare, simptomatologia fiind comuna cu cea a altor boli destul de frecvent intalnite.
In cazul in care observati la cel mic astfel de reactii, adresati-va de indata medicului pediatru care va examina fizic bebelusul si ii va recomanda efectuarea unor teste alergologice.
Tratamentul consta in eliminarea laptelui de vaca din alimentatia bebelusului pentru o perioada mai lunga de timp. Inainte de reintroducere se va face obligatoriu testul alergologic. Alergia la laptele de vaca poate fi dezvoltata de catre cel mic si in momentul alaptarii, atunci cand mama consuma acest aliment. De aceea, acesteia i se va recomanda eliminarea acestui produs din dieta.