Una dintre cele mai frecvente tipuri de alergie la copil este cea la ou. Intrucat continutul oului este destul de bogat proteic, oul reprezinta un adevarat pericol mai ales in prima parte a diversificarii alimentatiei.
Alergia la ou reprezinta un adevarat pericol atat pentru copil, cat si pentru adult. In acest fel, organismul considera drept periculoase proteinele continute de catre ou, generand stari si simptome destul de nocive pentru sanatatea copilului. Intr-un cuvant, organismul copilului va produce anticorpi care sa se lupte cu aceste proteine daunatoare, din punctul sau de vedere.
Cu toate acestea, medicii sunt de parere ca alergia la ou este produsa de fapt fie de proteinele continute de albusul oului, fie de cele continute de galbenus. Potrivit acestora, oul face parte din categoria primelor opt alimente cu un risc crescut de alergie mai ales la copiii cu varste foarte mici.
Starea de rau produsa de alergia la ou poate sa dureze un interval cuprins intre cateva minute si cateva ore. De regula, aceasta se manifesta prin eruptii cutanate, crampe abdominale destul de puternice, greata, diaree, varsaturi, ochi inrositi, mancarimi la nivelul nasului, tuse sau stranut. Toate aceste stari pot fi completate in cazuri mai grave de hipotensiune arteriala sau chiar soc anafilactic putandu-se produce decesul.
De aceea, este indicat ca oul sa fie introdus treptat in alimentatie, fara a fi amestecat cu un alt aliment nou. In acest fel, daca copilul dezvolta alergie la ou va putea fi destul de usor de depistat si in acelasi timp va putea fi stopata alimentatia cu acest produs.