Alergiile sunt parte a sistemului nostru imunitar si ne ofera protectie impotriva proteinelor nefamiliare (precum polenul sau parul de pisica), care incearca sa patrunda in corpul nostru. Dar cum fac fata bebelusii la alergiile provocate de proteinele din lapte?
Ca regula generala, daca ai o reactie alergica, vei stranuta, pentru ca lupta intre corpul tau si alergeni se da, de obicei, in nas. Cu toate acestea, la sugari, campul de lupta intre sistemul imunitar al corpului lor si proteina straina, se da, de regula, in intestine.
Totusi, intestinul bebelusului nu este inca pe deplin dezvoltat. Membrana intestinelor este imatura si permite moleculelor mari, care declanseaza alergii, sa intre in sange, asa cum intra mustele printr-o plasa de geam sfasiata. In primul an de viata, mucoasa intestinala a bebelusului se transforma intr-o bariera din ce in ce mai puternica impotriva intrusilor reprezentati de proteine.
Vreme de mai multi ani, medicii au crezut ca bebelusii pot fi alergici si la laptele mamei. In 1983, un grup de cercetatori suedezi au demonstrat ca acest fapt este imposibil. Ei au dovedit ca bebelusii la care problema colicilor se ameliorase dupa ce nu mai fusesera hraniti cu lapte de mama, nu erau sensibili la laptele mamei, ci la urmele de lapte de vaca ce treceau prin mucoasa intestinala a mamei si ajungeau in laptele ei.
Nu-ti face prea multe probleme gandindu-te ca dieta ta ar fi cauza problemelor bebelusului. Ca regula generala, bebelusii dezvolta rareori o alergie la alimentele consumate de mamicile lor. Cele doua mari exceptii la aceasta regula sunt, oricum, laptele de vaca, un cosmar deja cunoscut in ceea ce priveste alergiile bebelusilor, si soia (aproximativ 10% dintre copiii care au alergie la lapte sunt alergici si la soia).
Proteinele din laptele de vaca incep sa treaca in laptele de tau la cateva minute dupa ce il bei. Procesul ajunge la apogeu intr-un interval de 8-2 ore si dispare din laptele tau dupa 24-36 de ore. Din fericire, pentru majoritatea bebelusilor, tolerarea acestei cantitati infime de proteine nu reprezinta o problema. Cu toate acestea, bebelusii sensibili reactioneaza intr-un interval de 2-36 de ore de la consumarea lor.
Este posibil ca bebelusii alergici la lapte sa manifeste si alte simptome suparatoare in afara de plans. Unora dintre sugari, alergia la lapte le-a provocat urticarie, congestii nazale, respiratie suieratoare, stari de voma si diaree. Intestinele unora dintre pacienti, erau atat de iritate de alergii, incat in scaun se puteau vedea firicele de mucus cu sange.
Chiar daca depistarea sangelui pe scutecul bebelusului te va speria de moarte, de obicei, acest lucru nu prevesteste nimic mai grav decat sangele pe care il observi, eventual, in batista atunci cand iti suflii nasul. Totusi, ia legatura cu pediatrul pentru a afla despre ce este vorba.
Sursa: Cel mai fericit bebelus din lume, Harvey Karp