Probabil ca acesta este cel mai dezbatut subiect in parenting. Si tot mai multe eforturi se fac pentru limitarea avalansei de probleme de sanatate legate de alimentatie la care sunt tot mai mult expusi copiii in ultima perioada (obezitate, diabet de tip II, hipercolesterolemie, bulimie sau anorexie, ADHD, alergii alimentare etc), mai ales datorita abundentei de produse alimentare procesate – mult mai facil de oferit sau gatit dar pline de compusi nocivi.
De mult ma tot invart in jurul acestui subiect, dar rugamintea unei prietene de a dezbate problema zaharului in alimentatia copilului m-a determinat sa ma apuc. Despre zahar, deci, s-au scris nenumarate articole, s-au prezentat nenumarate emisiuni TV si s-au facut nenumarate cercetari despre efectele nocive ale zaharului asupra sanatatii, dar este foarte dificil sa le punem in practica.
Zaharul (fie alb, fie brun, fie sub forma de sirop de porumb, sirop de fructoza sau alte denumiri) este incriminat pentru ca:
- Favorizeaza obezitatea, diabetul de tip II, rezistenta la insulina, ADHD
- Slabeste sistemului imun – mai ales daca este consumat in timpul unei infectii
- Influenteaza negativ capacitatea de invatare, concentrare si atentie
- Produce dezechilibre ale glicemiei si insulinei:
Ingestie de dulce rafinat, glicemia ⇒ stare de agitatie (sugar high) ⇒ cresterea insulinei ⇒ glicemia scade brusc, ceea ce conduce spre depresie, lipsa de forta, iritabilitate + foame (alta ingestie de dulce).
- Afecteaza sanatatea pielii
- Creeaza dependenta
Ei bine, da, se vorbeste tot mai mult despre “dependenta de zahar”, a carei ecuatie ar fi cam asa:
Zahar = recompensa/ mica placere → obicei → nevoie organica → dependenta.
Problema devine cu atat mai complicata cu cat consumul de zahar este intricat, in societatea noastra, cu alte comportamente daunatoare sanatatii:
Consumul de produse excesiv procesate, cu continut de aditivi, conservanti, coloranti (despre care s-a demonstrat ca predispun la ADHD si manifestari autistice)
- Mancatul in cantitati prea mari
- Mancatul in fata televizorului
Importanta acestui aspect – mancatul la televizor – are nenumarate implicatii:
Predispune la ingestia de cantitati tot mai mari (mancatul “inconstient”)
- Creeaza asocieri nesanatoase – senzatia placuta oferita de mancarea cu cea oferita de programul TV, ceea ce poate duce in timp la utilizarea mancarii (de multe ori dulci) pentru linistirea stresului emotional!
- Expune copilul la reclame de dulciuri (destinate lui in mod specific).
(Reclamele la produse dulci contin reprezentari exagerate ale senzatiilor de placere legate de mancare, precum si comportamente de dependenta/ adictie, violenta fizica, pacaleli/ inselatorii, furt, lupta sau luarea de masuri extreme pentru a obtine un aliment.
Sursa: Dr. Ana Cristina Stefanescu, www.doctoritadecopii.ro