Dupa ce au implinit doi anisori si pina la varsta prescolara, copiii incep sa creasca si sa se dezvolte fizic mai repede. in aceasta perioada, un copil ia cam 2 – 2,5 kg pe an in greutate si cam 5 – 7 cm in inaltime anual. O nutritie corecta si o activitate fizica buna sunt din nou esentiale pentru aceasta perioada de crestere.
Este recomandat ca cel mic sa aiba acelasi program ca noi: 3 mese pe zi, plus doua gustari intre mesele principale. Conform pediatrilor nutritionisti, un copil are nevoie de:
– fructe si legume 3 -5 portii pe zi, un fruct ca gustare. O portie de legume pentru copii este echivalenta cu jumatate de cana din acea leguma cruda, taiata marunt, sau cu o cana de supa crema ori cu un pahar de suc de fructe proaspat stoarse. Este de preferat ca alimentele sa fie proaspete – nu conservate, dar daca se poate nici congelate. Desi in teorie produsele congelate sunt mai bune ca cele conservate, oricum copiii au nevoie de vitaminele si mineralele din fructe si legume proaspete.
– cereale, 2-3 portii pe zi: unde o portie de cereale reprezinta o felie de paine sau o jumatate de cana de cereale (gris, orez, paste, malai etc).
– lactate, 2 portii pe zi: lapte, iaurt, unt, branza de vaci. Dar, atentie, multi copii sunt mari bautori de lapte, insa laptele le taie pofta de mancare, fara sa vina cu un aport nutritional suficient de bun: laptele integral este sarac in fier si chiar in calciu si proteine. O cana de lapte pe zi este de acum suficienta pentru un copil care a trecut de doi ani. Insa dintre lactate un aliment foarte bun pentru copil se dovedeste de la aceasta varsta untul, in doze mici: copiii au nevoie de grasimi naturale, pentru dezvoltarea fizica. Nu inlocui untul cu margarina.
– carne sau alte produse animaliere ca surse de proteine (oua, peste), 2-4 portii pe zi: de preferat carnea de pui, ori carne de vita sau porc slaba. ii putem da copilului carne de rata, iepure sau miel, daca ii place. Ouale trebuie preparate termic. Pestele gras nu e recomandat copiilor mici, ca sa nu mai vorbim de oase, dar putem folosi pentru ei file de dorada, pastrav, salou, morun, stiuca, biban. Copiii pot consuma cca 45 g peste pe saptamana si 4 oua pe saptamana (1/zi).
– grasimi: asa cum aratam, copiii au nevoie de grasimi pentru dezvoltarea corpului si creierului. Ca si pentru noi, uleiul de masline este foarte sanatos, de asemenea, uleiul de nuci, migdale si cel floarea soarelui vin cu acizi grasi buni.
– apa: nu sucuri, nu compot, nu ciocolata calda, ci apa. De preferat plata. Cei mici au tendinta sa bea apa „cu buleˮ, care le aduce aminte de suc, dar in afara de a le ingreuna digestia, apa minerala poate veni cu un aport dezechilibrat de minerale. Ofera-i apa plata, cam 1,5 l pe zi, totusi fara sa il fortezi sa bea. Apa este foarte importanta pentru copii: daca in organismul adultilor ea atinge maxim 60% din totalul greutatii corporale, in cazul copiilor mici apa reprezinta 75% din masa corporala.