Un aliment cu o structura vie, ce se schimbă permanent pentru a face față nevoilor copilului, laptele matern este esențial pentru dezvoltarea armonioasă a bebelușului.
Alăptarea este cea mai bună formă de alimentație pentru sugari. Laptele matern are un conținut perfect echilibrat, care asigură dezvoltarea copilului și contribuie la formarea unui sistem imunitar puternic.
La naștere, copiii nu au o microflora intestinală complet formată, așadar sunt deosebit de vulnerabili la influențe externe critice.
Laptele matern conține nutrienți care au un impact major asupra formarii bacteriilor în intestinul copilului. Acesta asigură dezvoltarea rapidă a unei flore intestinale sănătoase la bebeluș și, în consecință, sprijină dezvoltarea sistemului imunitar.
Un „factor protector” important al laptelui matern este conținutul sau în oligozaharide. Oligozaharidele sunt o componentă esențială a laptelui matern și sunt prezente într-o proporție apropiată de cea a proteinelor.
Alăptarea duce la formarea unei microflore intestinale sănătoase, care fortifica sistemul imunitar al sugarului. În plus, există factori genetici și de mediu și componente alimentare, precum prebioticele, care pot avea un impact major asupra dezvoltării microflorei intestinale a copilului.
Când și cât se alăptează bebelușii
Alăptarea este recomandată încă din prima oră de viață a bebelușului, apoi copilul trebuie alăptat la cerere. Unii medici recomandă alăptarea o dată la 3-4 ore, dar copilul este cel mai bun ghid în acest sens. El știe cel mai bine când îi este foame.
Durata unei mese variază foarte mult de la copil la copil și de la mama la mama. Unii copii termina de mâncat în 5 minute, în vreme ce alții au nevoie de câteva zeci. Media este în jurul a 20 de minute. Unii copii trec prin pusee de creștere, iar atunci veți observa că și-ar dori să sugă necontenit. Acestea sunt episoade trecătoare, nu vă speriați și alăptați în continuare. Chiar dacă inițial veți avea impresia că nu aveți suficient lapte, nu uitați că în alăptare lucrurile funcționează după principiul cererii și al ofertei.