Legea nr. 123 din 27 mai 2008 incearca sa defineasca ceea ce ar trebui sa semnifice alimentatia scolarilor si prescolarilor in tara noastra, fiind considerata un adevarat indrumar de alimentatie.
Potrivit nutritionistilor, orice institutie de invatamant ar trebui sa aiba in vedere cateva reguli clare atunci cand vine vorba de alimentatia scolarilor si prescolarilor. Pentru a veni in sprijinul acestora, autoritatile au elaborat legea nr. 123 din 27 mai 2008 care incearca sa stabileasca regulile unei alimentatii sanatoase in scoli si gradinite, in asa fel incat copilul mic sa se poata dezvolta armonios si sa reusesca sa atinga perfomanta scolara solicitata de catre cadrele didactice.
Alimentatia scolarilor si prescolarilor are in vedere asigurarea unei diete zilnice sanatoase, bogate in vitamine si minerale, cu un nivel optim de grasimi sanatoase.
Asadar, prescolarii trebuie sa beneficieze de mai multe sortimente de mancare, avand astfel mai multe optiuni. In cadrul meselor principale, prescolarii vor putea degusta cereale cu lapte, sucuri de fructe preparate natural din fructe proaspete, fructe, branza, lactate, sandwich-uri. De asemenea, micutii vor fi incurajati sa manance prin asigurarea unui meniu diversificat si colorat. Portia zilnica va trebui raportata varstei sale.
Alimentatia scolarului trebuie sa cuprinda un meniu echilibrat, in asa fel incat copilul sa nu fie privat de proteine, grasimi sanatoase, carbohidrati care sa cuprinda vitaminele si mineralele de care are nevoie pentru a se dezvolta armonios.
Carnea slaba de pui, vita sau curcan, ouale, lactatele, fasolea, lintea, cerealele integrale, pestele, fructele si legumele (in special cele verzi) vor trebui introduse zilnic in meniul copilului scolar. Nici de aceasta data portia zilnica nu va trebui sa fie mai mare decat necesarul zilnic indicat in graficele de specialitate.