[imagebrowser id=755]
In perioada in care doriti sa concepeti un copil, pe langa analizele recomandate de specialist si examenul ginecologic de rutina, trebuie sa fiti atente si la alimentatia dumneavoastra. Desigur, s-ar putea sa credeti ca este un aspect mai putin important, dar conform informatiilor si cercetarilor din lumea medicala, alimentatia influenteaza in mod cert gradul de fertilitatea si chiar sexul copilului.
Sunt putine viitoare mamici care se gandesc sa adopte un stil de alimentatie special pentru cresterea fertilitatii in momentul in care se hotarasc sa procreeze. Nici partenerii nu trebuie uitati si ei fiind candidatii unui nou stil de viata. Pe langa abandonarea viciilor ( alcool, fumat, – daca e cazul) si cresterea activitatii fizice, iata cateva sfaturi pentru viitorii parinti, legate de o alimentatie corespunzatoare acestei perioade.
Sunt foarte importante vitaminele din complexul B pentru combaterea stresului si a oboselii. Alaturi de proteine, sunt implicate in mentinerea functionalitatii optime a hormonilor reproductivi. Alimente cu continut bogat de vitamine B sunt: cereale, varza alba si de Bruxelle, sfecla, banana, citrice.
Proteinele, fie de origine animala (carne de vita, pui curcan, peste) sau vegetala ( mazare, fasole, naut, tofu) sunt recomandate in 2 portii pe zi.
Si mineralele sunt importante pentru functia reproductiva, in special zincul si seleniu. Zincul mareste nivelul de testosteron si creste cantitatea de spermatozoizi, iar la femei creste ovulatia, de aceea este considerat mineralul minune pentru fertilitate. Surse de zinc: peste, nuci, cereale, seminte de dovleac.
Necesarul de seleniu este mai mare la barbati in aceasta perioada decat la femei pentru creterea fertilitatii. Surse de seleniu: peste, ficat, broccoli, rosii, ou.
Si fierul este important in alimentatia femeilor, anemia fiind una din cauzele scaderii fertilitatii. Surse de fier: carne rosie, organe, ou si cereale.
Nu in ultimul rand, calciu nu trebuie sa lipseasca din alimentatie. Astfel sunt recomandate lactatele integrale, mai ales in perioada de ovulatie.
Antioxidantii sunt importanti pentru prevenirea imbatranirii celulelor si mentinerea unui nivel optim de dezvoltare, surse imporante fiind fructele crude, mai ales: citricele, afinele, zmeura, fructele de padure.
Toate aceste alimente trebuie sa faca parte din ratia zilnica, repartizate in portii echilibrate si mese la ore bine stabilite. Consumul exagerat poate duce la un aport caloric crescut cu cresterea in greutate, ceea ce nu este deloc de dorit.
Asadar o alimentatie sanatoasa pe parcursul acestei perioade presupune un aport nutritiv corespunzator, vitamine si minerale. Exista suplimente alimentare care contin astfel de elemente dar este de preferat ca femeia sa aiba un aport corect al acestor vitamine si minerale printr-o alimentatie echilibrata. Pentru a adopta un stil de viata sanatos este important sa depistam in primul rand alimentele benefice corpului nostru. Atunci cand o persoana “sufera” de intoleranta alimentara fata de un aliment, absorbtia acestuia de catre organismul sau este complet perturbata. Majoritatea cazurilor de intoleranta alimentara, ca de altfel si alergiile alimentare, sunt fata de proteine. Cele mai frecvente proteine “pasibile” de inteleranta sunt: glutenul, proteinele din laptele de vaca, proteinele din ou sau soia si chiar cele din carne sau peste. York Test-ul este un test de intoleranta alimentara de mare sensibilitate si specificitate care poate depista alimentele la care o persoana poate avea intoleranta alimentara si in plus gradul de intoleranta de la usor la sever pentru fiecare dintre aceste alimente. Presupune o metoda simplă şi non-invazivă, prin prelevarea unei probe de sange din deget. Fiind un serviciu complet, o data cu aflarea alimentelor care ne fac rău şi care este gradul de intoleranţă, se beneficiaza de consultanţă şi de o dietă personalizată. In afara fenomenelor digestive (dureri de stomac,greturi si varsaturi, balonare, tulburari de tranzit) intoleranta alimentara se manifesta prin eruptii cutanate, senzatie de oboseala, dureri migrenoase, dureri articulare. Pe baza testului de intoleranta alimentara se vor exclude o perioada de timp indicata de medic alimentele fata de care exista intoleranta alimentara cu obtinerea unei ameliorari semnificative a simptomelor pana la disparitia acestora. Orice contact al organismului cu un aliment la care exista intoleranta alimentara reprezinta un stres pentru acesta care se va reflecta atat in starea generala a femeii. De aceea o alimentatie sanatoasa in aceasta perioada presupune cunoasterea alimentelor benefice, care se pot consuma fara probleme si a celor la care exista intoleranta si pe care este indicat ca femeia sa le evite.
Dr. Maria Florea, Consultant in nutritie
www.yorktest.ro
Mail: info@yorktest.ro
Sursa foto: babymed.com, lanefertilitymagazine.com si modern-parents.com