Principiile de alimentatie sanatoasa trebuiesc a fi respectate cu mare strictete de catre parinti in asa fel incat micul scolar sa poata asigura performanta scolara ceruta de catre cadrele didactice si de programele de invatamant.
Vitaminele, mineralele, precum si grasimile sanatoase nu trebuiesc sa lipseasca din dieta zilnica a scolarului, fiind importante pentru cresterea si dezvoltarea fizica si cognitiva a acestuia.
Iata cateva sfaturi de alimentatie sanatoasa pentru un scolar plin de energie:
- introduceti in dieta zilnica lapte ori produse lactate care sa ii asigure acestuia cantitatea de calciu de care are nevoie pentru cresterea sa armonioasa;
- legumele si fructele trebuiesc consumate cu regularitate de catre scolar. Acestea contin o cantitate destul de crescuta de vitamine si minerale, asigurandu-i micutului aportul zilnic necesar dezvoltarii sale. Nu ezitati sa ii introduceti in alimentatie fructe si legume verzi datorita aportului lor fier si acid folic, importante pentru sanatatea micutului;
- chiar daca pare surprinzator pana si grasimile au un rol esential pentru dezvoltarea intelectuala a scolarului – acizii grasi Omega 3 si 6 sunt necesari a fi introdusi in dieta scolarului. Acestia pot fi luati din peste, nuci, migdale.
Dieta scolarului va trebui sa fie alcatuita dintr-o varietate de alimente, in asa fel incat acestuia sa nu ii lipseasca nimic din nevoile nutritionale zilnice. Tocmai de aceea, indiferent de poftele copilului acesta nu trebuie sa consume o cantitate mare doar dintr-un singur aliment.
Pentru a preintampina eventualele probleme de sanatate parintii vor trebui sa excluda din dieta scolarului consumul crescut de zahar, grasimi ori sare. Acestea pot determina grave probleme de sanatate, la fel cum si consumul de alimente tip fast-food ori cele conservate sunt destul de nocive pentru sanatatea copilului.
Chiar daca portia de energie este raportata la numarul de calorii consumate, parintii trebuie sa evite sa ii asigure copilului alimente cu un bogat continut caloric pe unitatea de produs consumat. Cu alte cuvinte, trebuiesc interzise alimentele bogate in calorii, numarul acestora trebuind a fi cumulat din alimente sanatoase, cu un continut caloric ponderat.