Orice mama isi doreste sa gateasca pentru copii mese cat mai sanatoase, care sa le ofere toti nutrientii si vitaminele de care au nevoie pentru a se dezvolta armonios.
Copiii sunt expusi, in zilele noastre, la nenumarate tentatii: de la alimentele tip fast-food, pana la dulciuri si snacksuri nesanatoase. Misiunea mamelor devine din ce in ce mai dificila, insa, cu putina rabdare si documentare, se pot gasi alimente bio, sanatoase care pot fi gatite in retete delicioase. Iata cateva dintre acestea.
Uleiul de cocos
Alimentele prajite sunt preferatele celor mici. Iar, ca mama, incerci sa gasesti cat mai multe cai de a le oferi copiilor alimente pe placul lor. Insa mai ales cat mai sanatoase.
O solutie la aceasta problema este sa inlocuiesti uleiul de floarea soarelui, folosit la gatit, cu ulei de cocos. Acesta are un punct de ardere mai ridicat decat al altor uleiuri vegetale. Si se pastreaza mai multa vreme proaspat, fara sa rancezeasca. In plus, pentru ca la temperatura camerei se solidifica, asemenea untului, il poti folosi in multe retete de prajituri.
Este un ulei foarte potrivit pentru prajit, pentru ca:
- nu oxideaza la temperaturi inalte
- are un continut ridicat de acizi grasi, printre care acidul lauric.
Acest acid care protejeaza organismul de bolile de inima nu se regaseste in cantitate atat de mare in niciun alt ulei vegetal.
Uleiul de cocos se gaseste in doua variante.
- Cel rafinat: este mai ieftin, dar nu pastreaza toate proprietatile uleiului de cocos virgin, nu miroase si nici nu are gustul specific.
- Uleiul de cocos virgin este mai potrivit pentru mancarea gatita copiilor. Pentru ca are un continut mai mare de fenoli antioxidanti. Poti profita de faptul ca acum gasesti ulei de cocos la pret bun, in magazinele naturiste online.
Fulgii de ovaz
Fulgii de ovaz sunt foarte potriviti pentru retetele pe care le prepari celor mici. Nu contin gluten, sunt bogati in vitamine, antioxidanti si fibre. Printre mineralele esentiale pe care le contin se numara cateva dintre cele mai importante in cresterea si dezvoltarea armonioasa a copiilor:
- fierul,
- magneziul
- zincul.
In plus, au nenumarate beneficii pentru sanatate:
- mentinerea greutatii normale,
- reducerea riscului de astm la copii
- combaterea constipatiei.
Poti folosi fulgii de ovaz in retete variate, de la briose, pana la budincute cu iaurt, fructe si ovaz. O reteta extrem de simpla este sa pui fulgii de ovaz, alaturi de un iaurt natural, fructe de padure si o lingurita de miere la frigider seara, pentru a doua zi de dimineata. Rezultatul va fi un mic dejun sanatos pe care cei mici il vor gusta cu placere.
Faina de migdale
Daca iti doresti sa faci deserturi mai sanatoase pentru cei mici, poti inlocui faina alba cu fainuri din nuci, precum faina de migdale. Avantajul acestora este ca sunt mai bogate in minerale si vitamine decat cea alba de grau. In plus, datorita faptului ca nu contin gluten, sunt potrivite si pentru copilasii care sufera de boala celiaca sau de alergii si intolerante la gluten.
Faina de migdale contine mangan, care ajuta sangele sa se coaguleze mai bine, facand vindecarea ranilor mai usoara si rapida. Un aspect important, mai ales in copilarie, cand cei mici cad, adesea, si se julesc mereu.
Pentru ca are un indice glicemic mic, putin zahar si carbohidrati, faina de migdale este potrivita si in cazul copiilor supraponderali sau a celor care sufera de probleme digestive. Poti folosi faina de migdale la prajituri, checuri, sau, chiar, atunci cand vrei sa faci paine acasa.
In concluzie, chiar daca juniorii sunt expusi mereu la tentatii culinare si cer alimente care ar putea sa le afecteze sanatatea, cateva schimbari in felul in care gatesti si alegerea unor alimente bio te pot ajuta sa le oferi mese gustoase dar si sanatoase.