Daca esti viitoare mamica este extrem de important sa fii constienta de faptul ca, asa cum substantele nutritive din alimente ajung prin placenta la puiul tau, la fel o pot face si multe alte substante nocive pe care le consumi in mod regulat.
Chiar daca esti nerabdatoare sa-l tii in brate pe cel mic si sa-l asezi in patut, poftele din perioada sarcinii sunt extrem de comune si de normale. Insa, poftele trebuie sa respecte anumite limite. Daca tanjesti dupa inghetata sau dupa un aliment nesanatos poti sa-ti faci pofta, dar cu masrua, asigurandu-te ca nu ii faci rau celui mic sau tie.
Pentru ca ne dorim sa fii sanatoasa si puternica pe parcursul sarcinii pentru a aduce pe lume un copil frumos si sanatos, ti-am pregatit o lista cu alimentele pe care trebuie sa le eviti atunci cand esti graviduta.
1. Alimentele conservate – trebuie evitate in special alimentele din conservele metalice, dar si din alte recipiente, deoarece contin mult zahar, sare, pot contine multa grasime, conservanti, aromatizanti si chiar coloranti.
2. Cafeaua si ciocolata fierbinte – este important sa renunti la bauturile care contin cafeina, substanta care are un efect nociv asupra sistemului digestiv. Incearca sa reduci consumul zilnic la 1 singura ceasca sau elimina-le complet. Obisnuieste-te sa bei multa apa in schimb.
3. Ceaiurile de plante – daca iti plac ceaiurile este important sa consulti medicul intai pentru ca foarte multe ceaiuri din plante pot avea efecte nedorite asupra fatului.
4. Zaharul – dulciurile, prajiturile, gemurile si bauturile dulci acidulate au un continut redus de substante nutritive esentiale si pot face ca viitoare mamica sa se ingrase mai mult decat ar fi necesar. Este deci important sa reduci consumul de alimente pe baza de zahar si sa te orientezi spre hidratii de carbon din alimente pentru a te incarca de energie.
5. Alimentele modificate genetic – chiar daca in prezent nu exista suficiente dovezi pentru a fi sigura ca alimentele modificate genetic sunt lipsite de pericole, ingineria genetica nu este sub nicio forma lipsita de riscuri. In acest sens, nimeni nu poate garanta faptul ca gena introdusa nu poate reactiona cu alte gene sau ca efectul va fi cel dorit. Daca esti nesigura in privinta anumitor alimente, evita-le si gaseste alternative.
6. Produsele lactate nepasteurizate – laptele sau alte produse pe baza de lapte nepasteurizate, precum branzeturile moi, pot fi nocive din cauza riscului de infectie cu Listeria. Este deci important sa le eviti si sa alegi produse pasteurizate, cu un continut scazut de grasime.
7. Alternativele la alcool – orice tip de alcool consumat in timpul sarcinii ajunge, prin placenta, in circulatia sangvina a fatului si este deci nociv pentru acesta. Chiar si berea si vinurile cu o concentratie mica sau fara alcool pot contine cantitai mari de aditivi si alte substante chimice nocive asupra sanatatii fatului, devi evita-le.
Stim cat de dificile pot sa fie lunile de sarcina, in special daca esti extrem de pofticioasa sau daca inainte de aparitia minunii tale obisnuiai sa ai o alimentatie dezechilibrata. Considera sarcina ca pe o sansa de a-ti schimba viata prin adoptarea unui regim alimentar sanatos. Obisnuieste-te sa respecti regula „cu masura” si zilele in care poftesti dupa inghetata sau dupa un suc acidulat nu vor mai parea atat de dificile. Ai incredere in tine, vei reusi!