[imagebrowser id=1533]In timpul sarcinii, majoritatea gravidutelor isi iau o multime de precautii si isi fac nenumarate griji in legatura cu sanatatea lor si a ghemotocului pe care il poarta in pantece. Pe langa grijire referitoare la patut, carucior, hainute si alte obiecte necesare, si alimentatia mamicii este un subiect extrem de important care nu trebuie sa lipseasca din discutiile cu medicul.
Dupa cum probabil deja stii, exista o multime de sfaturi si contraindicatii cu privire la alimentatia femeii in timpul sarcinii. Specialistii considera ca o graviduta nu ar trebui sa consume alimente care pot contine bacterii daunatoare deoarece sistemul ei imunitar este slabit, iar organismul ei nu mai functioneaza la fel de bine pentru a se putea lupta cu acestea.
Din aceasta cauza, din categoria alimentelor care nu ar trebui sa existe in alimentatia ta in timpul sarcinii, le amintim pe urmatoarele:
– carnea cruda sau specialitatile din carte de tipul “crud-uscat”
– branza mucegaita (“blue cheese”)
– peste-spada, rechin, scrumbie
– pate de ficat preparat in casa
– sosuri pe baza de ou crud
– sushi
– varza de Bruxelles.
Preparatele din carne cruda pot contine o bacterie numita “listeria”, dar care poate fi eliminata prin gatire. Branza mucegaita, la fel ca celelalte tipuri de branzeturi moi si fermentate, poate contine acelasi tip de bacterie, motiv pentru care, in timpul sarcinii, este recomandat sa mananci numai branzeturi pasteurizate si degresate care au un gust la fel de bun. Pestele-spada, scrumbia si rechinul au un continut ridicat de mercur, responsabil pentru anumite afectiuni neuronale. Varza de Bruxelles este de evitat pentru ca este o potentiala sursa de bacterii, precum salmonela.
Conform specialistilor, este indicat ca o graviduta sa limiteze aportul de alimente bogate in calorii, precum cele cu continut ridicat de zahar si grasimi. Acestea pot fi foarte usor inlocuite cu fructe si legume imbietoare (bogate in vitamina A, dar si in acid folic, esential in sarcina), cu proteine provenite din lapte degresat (pentru calciu) si carne slaba de curcan sau vitel (pentru fier).
Chiar daca pofta pentru anumite alimente care sunt de evitat in sarcina nu te lasa in pace, este recomandat sa gasesti alte solutii de compromis. Poti de exemplu prepara biftecul cu soia, iar branzeturile le poti inlocui cu tofu. Exista numeroase sortimente de pate vegetal in comert, dar iti recomandam sa fi atenta la ambalaj si sa citesti intotdeauna ingredientele pentru a te asigura ca nu consumi ceea ce nu ar trebui.