Odata cu diversificarea alimentatiei copilului trebuie sa te informezi din timp si sa incerci sa ii asiguri celui mic o alimentatie sanatoasa, care sa nu ii cauzeze probleme de sanatate mai tarziu. O alimentatie nesanatoasa sau nepotrivita varstei celui mic ii poate crea probleme cardiace, cresterea valorii colesterolului sau chiar obezitate, cauza unui organism bolnav.
Cunoasterea capacitatii si calitatii fiecarui aliment va va ajuta sa preveniti orice problema de sanatate, dar si sa scapati de obezitate la copii, predispusi in zilele noastre datorita alimentelor de tip „fast-food”.
Iata ce puteti consuma, fiind siguri de calitatile lor nutritive si de prevenirea imbolnavirii organismului:
– Spanac – contine calciu, Vitamina E, fier;
– Brocolli – contine fier, beta caroten, calciu, acid folic, vitamina C;
– Banane – contine vitamina B6 si potasiu;
– lapte dulce – contine calciu si vitamina D
– seminte de floarea soarelui – contine vitamina E;
– portocale – contine vitamina C;
– tarate – contin multe fibre;
– ulei de masline contine grasimi nesaturate;
– carne de pui – contine proteine, fiind absente grasimile;
– orez brun – contine vitamina E;
– peste – contine seleniu si acizi grasi Omega 3;
– fibre de ovaz – ajuta la un control al zaharului din sange;
– paine integrala – contine vitamina B1, B2, B3, B6, C, acid folic, fier;
– legume – contine surse de zinc, magneziu, acid folic, calciu;
– seminte de dovleac – contine fier,magneziu, cupru, zinc;
– iaurt – ajuta la combaterea diareei;
– lapte praf – contine calciu si vitamina D;
– zahar brun – contine vitamina E;
– morcovi – contine calciu, magneziu, acid folic, Vitamina E;
– telina – contine zinc, potasiu, cupru, acid folic, fibre;
– pastarnac – contine Vitamina E, calciu, magneziu, cupru, zinc, acid folic;
– usturoi – ajuta la tratarea gripei;
– ceapa – ajuta la tratarea si prevenirea racelei;
– ridichi – ajuta la tratarea si prevenire gripei si a racelei.
Asadar, in alimentatia diversificata nu uitati de produsele enuntate mai sus intrucat pot fi un remediu in tratarea diverselor boli ale organismului, reusind sa mentina sanatatea pe care ne-o dorim noi toti. Este indicat ca produsele enuntate mai sus sa fie consumate in perioadele in care acestea apar in culturile de la noi din tara (cu exceptia fructelor straine care nu se cultiva in Romania), intrucat adaosul de chimicale va fi mai redus.
Articol realizat de Tatiana Tuţă