Fiecare mama se gandeste la sanatatea copilului ei si la cat de buna si corecta este dieta pe care i-o stabileste celui mic. Continuam astazi cu seria de alimente sanatoase si bogate un nutrieni esentiali pentru o dezvoltare corecta a copilului.
Iaurt grecesc slab – Acest tip de iaurt contine o bacterie cunoscuta pentru ajutorul pe care il ofera digestiei si care stabileste o imunitate de fier. Acesta contine de trei ori mai multa cantitate de proteine si mai putin zahar decat iaurtul normal. Dupa varsta de un an il poti imbunatati cu sirop de artar sau miere.
Varza – Copiilor tind sa le placa mai mult varza fata de salata, deoarece este crocanta. Varza, alaturi de broccoli si nap sunt recunoscute ca legume cu un continut mare de substante care lupta impotriva cancerului. De asemenea imbunatatesc digestia si curata organismul de toxine, eliberand enzime. Poti prepara o salata de varza cu branza slaba in grasimi, o poti amesteca in retete de supe asiatice sau cu noodles.
Somon – Contine grasimi Omega-3, care sunt cunoscute pentru dezvoltarea creierului, tratarea depresiilor si au puteri miraculoase antiinflamatoare. Asigura-te ca alegi un somon salbatic, care nu are un continut asa de mare in mercur si este mai bogat in omega-3. Cea mai buna modalitate prin care il poti convinge pe copil sa il manance, daca nu ii place deja, este sa il asociezi cu ceea ce ii place. Il poti glazura cu suc de portocale sau cu sos teryaki. De asemenea il poti adauga in salate sau poti pregati briose.
Cacao – Acest condiment este extrem de bogat in flavonoizi – un compus cunoscut pentru imbunatatirea circulatiei sangelui dar si pentru sanatatea inimii si cea orala. Atunci cand esti expus soarelui, ia in calcul si calitatile de protector impotriva razelor puternice. Incearca sa gasesti cacao cu puritate 70% si asigura-te ca nu este procesata cu Alkali, care de obicei reduce efectul benefic al flavonoizilor. Cum o poti oferi celui mic? Poti adauga in prajituri, peste painea prajita sau intr-o salata de fructe.
Fasole neagra – Fasolea in general reprezinta o puternica sursa de proteine, precum si de calciu si fibre, doi nutrienti pe care copiii tind sa nu le asimileze suficient. Cu cat este mai inchisa la culoare cu atat este mai buna. Problemele legate de colesterol sau inima nu sunt asociate numai adultilor, asadar daca micutul tau are afectiuni de acest gen, este bine sa stii ca fasolea neagra te ajuta, fiind un gardian in fata acestor boli. Poti prepara nachos sau quessadilla cu fasole neagra, branza si salsa. De asemenea poti incerca sa prepari burgeri vegetarieni cu fasole sau sa prepari humus.
Busuioc – Vorbim aici despre cantitati uriase de antioxidanti, Vitamina A, C si K, precum si fier, potasiu si calciu. Ajuta la restabilirea unei digestii corecte, iar unele studii releva ca reduce durerile de cap. Din busuioc poti prepara pesto si il poti asezona la carnea de pui sau il poti insera in paste. Daca micutul tau „fuge” de verzituri, acesta este momentul sa inserezi un pic de busuioc in chiftelute, unde nu il va gasi prea curand.
Scortisoara – Studiile demonstreaza ca acest condiment poate restabili circulatia sangelui si poate reduce la minim acea lipsa de energie pe care o resimti dimineata cand te trezesti. Poti presara un pic de scortisoara peste cerealele integrale pe care cel mic le consuma la micul dejun, peste briose, iaurt sau alte retete de dulciuri de casa. Poti perara un shake cu cacao si lapte pentru un desert absolut delicos.