[imagebrowser id=1831]Bebe este mai agitat decat de obicei? Are gatul imflamat si dureros? Intampina dificultati la inghitire? Ei bine, s-ar putea ca micutul tau sa aiba amigdalita. Aceasta boala este favorizata de bauturile reci (ca tot a venit sezonul cald), de anotimpul rece, de aerul poluat si apare mai des in colectivitati de copii precum cresele, gradinitele si scolile.
In acest articol vom incerca sa iti oferim mai multe informatii despre cauzele, simptomele si tratamentul amigdalitei, astfel incat sa il poti scoate din nou la o plimbare in carucior (prin parculetul vostru preferat) si sa va bucurati de acest anotimp frumos.
Daca vrei ca bebelusul tau sa fie sanatos, ai grija la urmatoarele aspecte
Copilul tau este mai sensibil decat un om aflat la varsta maturitatii, de aceea este important sa stii la ce trebuie sa ai grija pentru a-i proteja sanatatea. Iata factorii ce pot cauza amigdalita:
ñ dificultati de respiratie – daca bebe are nasucul infundat si respira greu, atunci riscul de a face amigdalita creste
ñ expunerea la fumul de tigara si la aerul poluat
ñ intrarea in contact cu o persoana care este bolnava de amigdalita
ñ inspirarea aerului provenit de la persoane care sunt deja bolnave
ñ intrarea in contact cu factorii patogeni din aer.
Simptomele amigdalitei
Atunci cand virusii ajung pe pielea ingerasului tau sau pe anumite obiecte care mai apoi intra in contact cu gura si ochii sai, este foarte probabil ca amigdalita sa se „instaleze”. Dupa 3-5 zile de la infectie, iti vei putea da seama daca cel mic are amigdalita daca va prezenta urmatoarele simptome:
ñ guturai si dificultati la inghitirea alimentelor
ñ umflarea gatului si amigdalele rosii
ñ dureri de cap
ñ nas infundat
ñ puroi in gat
ñ respiratie urat mirositoare
Aceasta boala dureaza aproximativ o saptama si, de cele mai multe ori, trece de la sine. Totusi, este indicat sa iti programezi micutul la un control la medicul pediatru pentru a fi sigura ca nu are nevoie de un anumit tratament special. Exista o multime de remedii „babesti” pentru aceasta boala: daca ai un bebe micut, asigura-te ca se odihneste destul si foloseste un umidificator de camera cat timp este bolnavior; daca ai un copil mai maricel, invata-l sa faca o gargara cu apa sarata si ofera-i multe lichide (apa, ceiut cald, suc ).
Totodata, ai grija sa nu ii oferi celui mic lichide reci pe timpul verii. Cel mai bine ar fi ca apa, ceaiul sau lapticul sa fie caldute sau la temperatura camerei. Lichidele sunt racoritoare si hidrateaza corpul si fara sa fie la temperaturi scazute….ca sa nu mai vorbim de faptul ca iti vei scuti copilasul de o multime de probleme de sanatate.
In concluzie, amigdalita nu este o boala grava si se poate vindeca de la sine. Totusi, niciodata nu poti fi prea precauta: mergi cu bebe la medicul pediatru, ofera-i multe lichide, lasa-l sa doarma cat incape si fii alaturi de el. Astfel, cel mic va fi fericit si sanatos, iar tu vei fi linistita. Copilasul tau face des amigdalita?