[imagebrowser id=1297]Amigdalita reprezinta una dintre cele mai comune afectiuni ale copilariei, fiind cauzata de cele mai multe ori de streptococul betahemolitic A.
Cu toate acestea, atunci cand copilul consuma alimente reci, intra in contact cu alte persoane bolnave, sta in incaperi dotate cu aer conditionat, precum si fumul de tigara pot deveni cauze de declansare a acestei afectiuni.
Amigdalita este mult mai intalnita la copii decat la adulti intrucat acestia sunt destul de sensibili in fata atacurilor microbiene.
Ce sunt amigdalele?
Amigdalita presupune inflamarea amigdalelor care se afla de o parte si de alta a palatului. Chiar daca multi dintre parinti sunt speriati atunci cand copilul manifesta anumite simptome si doresc extirparea chirurgicala a amigdalelor, in realitate acestea sunt destul de importante pentru sanatatea organismului. Amigdalele sunt tesuturi moi limfoide care au rolul de a retine microbii ce se pot ingera fie pe calea aerului, fie prin alimentatie. In cazul in care organismul este pe cale de a se imbolnavi, atunci acestea incep sa se inflameze, localizand, astfel, infectia la nivelul gatului.
Cum se manifesta amigdalita la copii?
Amigdalita la copii se manifesta prin durere in gat, inrosirea locului dureros, febra, tuse, frisoane, durere de cap, dificultati la deglutitie, mucozitati, schimbare a vocii. Toate aceste lucruri determina o stare generala de rau.
Exista si cazuri mai grave atunci cand amigdalita ar putea obstructiona caile respiratorii ale copilului. De asemenea, lucurile s-ar putea complica si copilul s-ar putea imbolnavi de otita medie, flegmoane. Streptococul betahemolitic A netratat ar putea determina reumatism articular, nefrita, afectiuni cardio-respiratorii severe.
Tratament
De obicei, amigdalita la copii se vindeca in aproximativ sapte zile. Cu toate acestea, pentru grabirea vindecarii este nevoie de un consult medical de specialitate. In cazul in care medicul considera necesar, se va recomanda tratament cu antibiotic.
In cazuri mai grave, atunci cand inflamarea amigdalelor obstructioneaza caile respiratorii ale copilului medicul va putea interveni chirurgical.
Cu toate acestea, in tratamentul amigdalitei la copii se recomanda consumul de lichide, hidratarea fiind unul dintre factorii importanti pentru vindecare.