[imagebrowser id=1340]Atunci cand va doriti sa deveniti parinti, iar sarcina intarzie sa isi faca aparitia atunci cand sunteti in asteptarea sa, medicii v-ar putea recomanda efectuarea unor analize de fertilitate.
O serie intreaga de analize de fertilitate este necesara pentru ca ambii parteneri sa poata fi siguri de capacitatea lor de procreere. In cazul in care medicul suspecteaza o anumita problema medicala, poate indruma atat femeia, cat si barbatul sa efectueze cele mai simple analize de fertilitate.
Iata principalele analize de fertilitate ce pot fi efectuate in perioada de preconceptie:
Analize pentru barbat:
- spermocultura – de obicei, aceasta investigatie se efectueaza atunci cand exista suspiciunea ca lichidul seminal masculin ar putea contine o anumita bacterie ori microorganism periculos pentru sanatatea viitorului bebelus ori pentru siguranta conceperii. In functie de acest lucru se recomanda administrarea sau nu a antibioticului potrivit vindecarii;
- spermograma – aceasta analiza reflecta cateva informatii referitoare la calitatea si cantitatea lichidului seminal. In acest mod, barbatul poate afla daca spermatozoizii sai sunt rapid progresivi, lent progresivi, neprogresivi ori imotili. De obicei, spermograma se efectueaza dupa o perioada de abstinenta de circa 2-5 zile.
Analize pentru femeie:
- screening hormonal – imediat dupa menstruatie, femeia va fi evaluata hormonal prin efectuarea unui set de analize la sange. Se vor verifica valorile LH, FSH, Estradiol, PRL, TSH.
- analize generale la sange – este nevoie de efectuarea unui set de analize la sange care sa evidentieze atat RH-ul, hemoleucograma, glicemie, transaminaze, sumar de urina, creatinina, precum si teste serologice.
- secretia vaginala – testul Papanicolau, teste ale secretiei vaginale, culturile cervicale, culturi pentru depistarea Chlamydiei, Mycoplasmei si Ureaplasmei.
Aceste analize de fertilitate sunt necesare atat atunci cand ambii parteneri sunt suspecti de infertilitate, cat si in preconceptie.