Pentru ca viitoarea mamica sa fie scutita de eventualele riscuri ce le-ar putea provoca infectia cu anumiti agenti patogeni este indicat ca in preconceptie aceasta sa isi realizeze un anumit set de analize obligatorii.
Potrivit medicilor, un screening medical complet este deosebit de important in preconceptie, mai ales pentru ca este in joc viata si sanatatea copilului ce urmeaza a fi nascut. Cu alte cuvinte, depistand anumite probleme medicale ale mamei inca de dinainte de sarcina, medicii specialisti vor cunoaste cum anume sa procedeze in mod eficient in asa fel incat bebelusul sa fie scutit de anumite malformatii congenitale grave.
HIV, sifilis, toxoplasma gondii, rubeola, infectia cu virusul citomegalic, chlamydia sunt doar cateva dintre cele mai periculoase infectii ce pot genera grave afectiuni ale fatului imediat dupa nastere sau chiar decesul acestuia.
Analizele de depistare a virusului HIV sunt obligatorii in perioada de dinainte de sarcina. In acest fel, medicii vor putea constata daca mama este purtatoarea unui astfel de virus deosebit de periculos, recomandand cel mai adesea intreruperea sarcinii.
Sifilisul este una dintre bolile cu transmitere sexuala greu vindecabile ce poate determina afectiuni grave fatului, putand fi transmis acestuia prin placenta. Tocmai de aceea, prin depistarea acestuia din timp mama va putea face cea mai buna alegere – aceea de a urma un tratament potrivit in vederea vindecarii sale si abia mai apoi sa se gandeasca la venirea pe lume a unui bebelus.
Infectia cu toxoplasma gondii este destul de raspandita mai ales acolo cand in mediul in care traieste mama vietuiesc animale, in special pisici. Transmiterea acestei infectii se face cu preponderenta de la animale. Potrivit indicilor de aviditate, IgG si IgM, medicii isi vor putea da seama daca mama este sau nu purtatoare a acestui virus inca de dinainte de sarcina. In acest caz, riscul transmiterii infectiei de la mama la fat este destul de mic.
Virusul citomegalic poate cauza malformatii congenitale destul de grave bebelusului in cazul in care femeia il contacteaza in timpul sarcinii. In cazul in care din screeningul medical din preconceptie rezulta ca femeia este deja purtatoare, medicii pot recomanda administrarea unui tratament de specialitate in vederea vindecarii sale, evitand riscul transmiterii infectiei la fat mai ales in primul trimestru de sarcina. In ultima vreme, popularitatea acestui virus este din ce in ce mai raspandita in intreaga lume, mii de persoane fiind infectate si purtatoare fara sa cunoasca acest fapt.
Chlamydia este o boala cu transmitere sexuala destul de raspandita. In cazul in care femeia este purtatoare se recomanda administrarea unui tratament cu antibiotic mai inainte ca aceasta sa ramana insarcinata, in asa fel incat infectia sa fie eradicata. In cazul infectarii, riscul de infertilitate este destul de crescut.
Pe langa toate aceste teste, in preconceptie este nevoie de completarea listei de analize obligatorii cu o hemograma, precum si cu analizele de depistarea a factorului RH in cuplu in vederea observarii compatibilitatii celor doi parteneri.