Analizele din primul trimestru de sarcina sunt deosebit de importante pentru depistarea unor eventuale maladii sau stari grave ale sanatatii ce pot afecta fatul din mediul intrauterin. De aceea, dupa efectuarea simplului test de sarcina, recomandat cam de toate cabinetele ginecologice, in cazul in care acesta a relevat un rezultat pozitiv, este bine sa va adresati medicului specialist ginecolog care va va indruma catre efectuarea unui set complet de analize necesare evaluarii starii de sanatate a tinerei mamici.
Pentru inceput, medicul va va indica efectuarea unor teste precum hemoleucograma, calcemia, glicemia, transaminazele, trigliceridele, creatinina si ureea sangvina, colesterolemia, sumar urina, urocultura, antibiograma, grupul sanguin si RH, serologia hepatitelor B si C, serologia sifilisului, HIV. Atunci cand va decideti sa realizati acest set de analize este bine ca ambii parteneri ai cuplului sa fie prezenti la recoltarea acelorasi analize pentru a se depista inca de dinainte unele incompatibilitati intre parteneri, precum cele cu privire la RH, precum si pentru evaluarea de catre medicul obstretician a starii de sanatate a ambilor viitori parinti. Bineinteles, aceste lucruri sunt optionale, fiind lasate la indicatia medicului specialist. Pentru realizarea acestui set de analize este indicat a fi in evidenta unui medic de familie pentru intocmirea unei trimiteri, intrucat toate analizele de mai sus sunt compensate de catre casa de asigurari de sanatate.
Dupa evaluarea analizelor de mai sus, medicul va va recomanda cu siguranta sa faceti un al doilea set de analize pentru depistarea anumitor infectii destul de periculoase pentru fat. Printre acestea putem evidentia: toxoplasmoza, listeria, brucella, rubeola, citomegalovirus, toate putand fi facute la cabinete medicale particulare sau la Institutul Cantacuzino din capitala.
Cele doua grupe de anticorpi Imunoglobulina M si Imunoglobulina G evidentiaza gradul de risc datorat acestei infectii. Asadar, daca in urma analizelor au reiesit prezenti anticorpii din Imunoglobulina M (IGM), infectia este acuta, capatata de regula de catre mama in timpul sarcinii, fiind destul de periculoasa pentru fat, putand provoca malformatii grave de natura oculara, auditiva, SNC, etc, indicata medicului fiind adesea de intrerupere de sarcina.
Daca in urma analizelor au reiesit prezenti anticorpii din Imunoglobulina G, infectia este cronica, neafectand fatul.
Exista uneori si situatii in care pot fi prezenti atat IGM, cat si IGG pentru aceeasi analiza. De aceea, este recomandat efectuarea indicelui de aviditate, indice ce poate indica cand anume a contactat mama boala respectiva, pentru a se evidentia gradul de pericol atat pentru ea, cat si pentru copil.
Cu toate ca prezenta IGM este destul de periculoasa, medicul poate recomanda realizarea in luni mai inaintate de sarcina a unei amniocenteze, prin extragerea unei probe din lichidul amniotic in care se regaseste copilul, procedura din care se evidentiaza clar daca copilul a fost sau nu afectat. O supraveghere constanta prin ecografii performante poate elimina riscurile unei sarcini cu malformatii. De aceea, sfatul medicului obstretician este cel mai important atunci cand va aflati in fata unei sarcini cu probleme.
Parcurgerea acestor seturi de analize reprezinta o conditie esentiala pentru siguranta unui copil sanatos.
Articol realizat de Tatiana Tuţă