Trimestrul al doilea de sarcina aduce o acomodare a tinerei gravide cu noua simptomatologie a sarcinii. Multi specialisti confirma faptul ca reprezinta cea mai usoara etapa din toata perioada de sarcina.
Gravida s-a obisnuit deja cu modificarile hormonale, starile de greata si de varsaturi nu mai fac deja probleme, disparand aproape in totalitate.
Examenele obstreticale lunare reprezinta o necesitate pentru a se depista evolutia fatului, precum si eventualele probleme ce pot aparea in simptomatologia mamei.
Medicul specialist obstretician va recomanda de aceasta data un set mai restrans de analize ce trebuiesc realizate in limitele unor perioade indicate.
Intre saptamanile 13-14 se va recomanda de catre medic recoltarea de probe sanguine pentru efectuarea dublului test. O asemenea analiza va aduce lamuriri cu privire la riscul nasterii unui copil cu malformatii, caracterizate de sindromul Down sau Edward. Dublul test reprezinta valori aproximative si date statistice probabile, nu exista o certitudine cu privire la aparitia acestor boli. Totul difera in functie de varsta mamei, dar si de bolile ereditare transmise din copilarie.
Daca valorile dublului test nu va aduc nelinisti, triplul test de regula confirma rezultatele testului anterior. Acesta trebuie realizat intre saptamanile 16-18 de sarcina si releva acelasi risc de malformatii ale fatului la Sindromul Edward sau Down.
Intre saptamanile 20-22 de sarcina medicul va va indruma catre realizarea unei ecografii de morfologie fetala de trimestru II. In timpul acestei ecografii fatul va fi analizat in profunzime, efectuandu-se masuratori ale tuturor organelor interne, inclusiv ale creierului, pentru a se elimina riscurile de nastere a unui bebelus cu probleme medicale grave.
Asa cum deja se poate observa trimestrul II de sarcina reprezinta una dintre cele mai usor de parcurs etape atat din punct de vedere al observatiilor medicale curente, dar si din punct de vedere al dimunuarii starilor de rau ale tinerei mamici.