Atunci cand esti insarcinata esti predispusa riscului de a dezvolta aceasta afectiune. Atunci cand ai anemie, sangele nu primeste suficiente celule rosii pentru a purta oxigenul catre bebelusul tau.
In timpul sarcinii, organismul tau produce o cantitate mai mare de sange pentru a putea sustine cresterea si dezvoltarea fatului. Daca nu primesti suficient fier sau alti nutrienti importanti, corpul tau nu va putea produce cantitatea necesara de celule rosii pentru a produce sangele aditional de care este nevoie.
Este normal sa suferi de o usoara anemie atunci cand esti insarcinata, insa este posibil ca acum sa suferi de o forma mai severa din cauza lipsei de fier sau a nivelului scazut de vitamine. Anemia it da o stare generala de slabiciune si in general, oboseala. Daca afectiunea ramane netratata si se agraveaza, poate creste riscul aparitiei unor complicatii precum nasterea prematura.
Iata tot ce trebuie sa stii despre cauze, simptome si tratamentul anemiei in timpul sarcinii.
Tipuri de anemie in timpul sarcinii – Exista mai multe tipuri de anemie care se pot dezvolta in timpul sarcinii, fie ca vorbim despre anemia cu deficienta de fier, de acid folic sau de Vitamina B12.
Deficienta de fier apare atunci cand organismul nu are suficient fier pentru a produce cantitatea adecvata de hemoglobina (care transporta oxigenul din plamani in restul corpului). O anemie de acest tip nu poate sustine transportul unei cantitati suficiente de oxigen in organism. Acesta este cel mai comun tip de anemie intalnit in timpul sarcinii.
Anemia care are la baza deficienta de acid folic se petrece atunci cand organismul nu primeste cantitatea suficienta de Vitamina B (care produce celule noi, inclusiv celule rosii). In timpul sarcinii, femeile insarcinate au nevoie de acid folic in plus, dar cateodata nu absorb o cantitate suficienta prin dieta zilnica. Daca acest lucru se intampla, organismul poate ajuta la productia de celule rosii care transporta oxigenul. O deficienta de acid folic poate contribui direct la aparitia unor anomalii la bebelusul tau.
Deficienta de Vitamina B12 – Organismul are nevoie de vitamina B 12 pentru a produce celule rosii. Atunci cand nu asimilezi suficienta vitamina B 12 din alimente, organismul nu produce cantitatea necesara de celule. Exista un risc de a dezvolta aceasta deficienta daca nu mananci carne, produse lactate sau oua.
Factori de risc in sarcina – Toate gravidele sunt predispuse riscului de a deveni anemice in timpul sarcinii si se intampla asa pentru ca au nevoie de mai mult fier si acid folic decat in mod obisnuit. Insa riscul este mai ridicat daca:
- Esti insarcinata cu mai mult de un copil;
- Ai doua sarcini succesive;
- Vomiti sever din cauza greturilor;
- Ai varsta sub 20 de ani;
- Nu mananci suficiente alimente bogate in fier;
- Aveai anemie dinainte de-a ramane insarcinata.
Simptomele anemiei in sarcina
Cele mai comune simptome ale anemiei includ stare de oboseala si slabiciune, piele pala, ameteala, ritm cardiac rapid si o greutate in concentrare.
In prima faza este posibil sa nu observi simptomele, desi multe dintre acestea sunt similare cu cele de la inceputul sarcinii. Asadar asigura-te ca iti faci testele de sange cu regularitate. Daca anemia devine severa in timpul sarcinii, creste si riscul de a:
- Avea o nastere prematura;
- Avea nevoie de transfuzie de sange (daca pierzi mult sange in timpul nasterii);
- Dezvolta depresie post-partum;
- Naste un bebelus anemic;
- Avea un bebelus cu intarzieri de dezvoltare.
Prin anemia care are la baza deficienta de acid folic, poti risca:
- O greutate mica a copilului, la nastere;
- Anomalii ale bebelusului.