Generalele spuse despre durerile nasterii par sa fie destul de reale si astazi, in secolul 21. Multe dintre tinerele viitoare mamici se gandesc foarte mult inainte de a avea un copil tocmai la acest gen de problema, la intensitatea durerii din timpul nasterii. Asa ca, unele prefera sa mearga inainte, altele renunta mult prea devreme.
Si cele care prefera sa continue lungul drum al sarcinii se gandesc la tehnicile moderne de ameliorare a durerilor, prin folosirea anestezicelor. De aceea, vorbesc din timp, se sfatuiesc cu medicii pentru o astfel de anestezie epidurala, asa cum este denumita in termeni medicali. Altele, ceva mai fricoase, par sa recurga la nasterea prin operatia cezariana, dar si acest gen de interventie este dureroasa post partum, iar recuperarea destul de lunga.
Dar, hai sa vorbim despre epidurala. Printr-un asemenea anestezic, facut in spatiul epidural al maduvei spinarii. Prin administrarea acestuia, persoana anesteziata nu va mai emite senzatii dureroase catre creier, senzatii ce survin ca urmare a nasterii pe cale vaginala, de la uter sau chiar de la peretii vaginali.
Prin administrarea epiduralei, pacienta va fi amortita de la bust in jos, fiindu-i amortite picioarele si abdomenul. Durerea nu va mai putea fi resimtita de pacienta dupa administrare. Exista totusi un dezavantaj, anestezicul va putea fi injectat abia dupa o dilatatie a colului de 4 cm., ceea ce presupune circa 4 ore de travaliu inainte de anesteziere, iar efectul anesteziei va fi resimtit abia dupa 30 de minute de la administrare.
Si fiindca intr-o nastere sunt implicate doua personae: atat mama, cat si bebelusul, o astfel de anesteziere poate cauza reale probleme pentru cei doi, in mod deosebit pentru cel mic. Printre acestea putem enumera riscul cardiac major produs fatului ca urmare a scaderii tensiunii arteriale a mamei.
Neputinta mamei de a urina in timpul travaliului va produce leziuni la nivelul vezicii urinare, vor aparea dureri de cap severe, greata, varsaturi, incapacitatea mamei de a-si simti picioarele si de a se misca, neputinta acesteia de a resimti durerile contractiilor o vor face nestiutoare cu privire la modul de a impinge in timpul nasterii – toate reprezinta riscuri sigure ale unei astfel de anestezii.
Chiar daca pe lume vin bebelusi perfect sanatosi dupa o astfel de administrare, pot exista si cazuri care pot combate o astfel de regula. Asadar, informeaza-te!
Articol realizat de Tatiana Tuţă