Anestezia peridurala in timpul nasterii naturale este o modalitate prin care durerile din timpul travaliului sa se poata diminua. Cu alte cuvinte, prin administrarea sa, pacienta nu va mai resimti aproape niciun fel de durere, insa va ramane in acelasi timp treaza, raspunzand la indicatiile medicului specialist, participand activ la nasterea bebelusului.
Anestezia peridurala in timpul nasterii nu este una dintre tehnicile medicale cele mai noi, insa, cu timpul, cercetarile medicale au reusit sa se adapteze mult mai usor fiecarui caz in parte.
Realizarea anesteziei peridurale se face prin introducerea unui cateter la nivelul coloanei vertebrale. Aceasta anestezie se poate face abia atunci cand gravida beneficiaza de o dilatare a colului uterin de circa 4-5 centimetri. Cu alte cuvinte, pacienta nu va scapa in totalitate de durere, fiind nevoie sa suporte contractiile uterine de inceput ale travaliului care vor determina dilatarea colului uterin.
Mai inainte de a recurge la efectuarea anesteziei peridurale, medicul specialist va purta o discutie cu pacienta in asa fel incat aceasta sa cunoasca cum anume sa se comporte in timpul expulziei bebelusului, reusind astfel sa isi coordoneze miscarile si simturile in timpul nasterii. De asemenea, pentru a fi sigur de reusita anesteziei, medicul va colabora permanent cu gravida, stabilind astfel doza necesara pentru a fi siguri ca femeia nu va resimti nicio durere.
Cu toate ca este una dintre metodele cele mai uzuale, acest tip de anestezie nu este indicat in cazul in care femeia este suferinda de anumite afectiuni la nivelul coloanei vertebrale care ar putea contraindica metoda.
In prezent, acest tip de anestezie nu este suportat de asigurarile medicale, fiind platit de fiecare gravida care apeleaza la aceste servicii. Desi constiente de utilitatea sa, tot mai multe paciente refuza astfel sa apeleze la realizarea sa tocmai datorita costurilor sale.