Clasa pregatitoare, care s-a mutat de la gradinita la scoala, a iscat multe controverse la noi in tara. Multi parinti au fost deranjati de faptul ca in aceeasi institutie invata atat copii de 5-6 ani, cat si de 14 ani. In continuare poti sa afli cum stau lucrurile cu invatamantul scolar si prescolar in alte tari din Uniunea Europeana.
[imagebrowser id=889]O serie de tari, precum Belgia, Spania, Franta, Irlanda, Italia si Portugalia au prevazut debutul invatamantului obligatoriu la varsta de 6 ani. In Anglia, Scotia si Olanda pragul de varsta la care copiii trebuie sa inceapa invatamantul obligatoriu este de 5 ani, in timp ce in Luxemburg sau in Irlanda de Nord este de 4 ani.
In 2009, Uniunea Europeana si-a propus sa ofere educatie si ingrijire pentru 95% din copiii prescolari (segmentul de varsta care incepe cu 4 ani si include perioada premergatoare inscrierii in invatamantul obligatoriu). In prezent, media la nivelul UE este de 92,3%, cu un numar mare de tari care au ramas mult in urma.
In Finlanda, de exemplu, invatamantul prescolar este optional si este destinat doar copiilor de 6 ani. Educatia prescolara, masa de pranz, ingrijirile medicale si transportul la gradinita sunt gratuite. Copiii prescolari pot beneficia de servicii de cresa, pentru care parintii platesc o taxa.
In Germania, invatamantul prescolar nu este obligatoriu, dar copiii intre 3 si 6 ani pot merge la gradinita daca parintii doresc acest lucru. In Spania, pana la varsta de 6 ani, invatamantul nu este obligatoriu, dar parintii pot opta pentru inscrierea la gradinita a copiilor. Familiile care nu detin suficiente mijloace materiale pot primi ajutor din partea statului, in functie de veniturile detinute.