Fiecare mamica este curioasa sa poarte o discutie eficienta cu medicul ginecolog cu privire la reinceperea administrarii anticonceptionalelor dupa nastere.
Perioada de lahuzie este cunoscuta a fi o perioada de abstinenta sexuala, timp in care organismul mamei va incepe sa se refaca. Indiferent de dorintele de a avea mai multi copii ale parintilor, medicii interzic raporturile sexuale neprotejate pana la refacerea completa a organismului.
Cu toate acestea, administrarea anticonceptionalelor dupa nastere poate deveni atat o metoda eficienta de preconceptie, dar si una extrem de periculoasa in cazul in care bebelusul este alaptat la san.
Tocmai de aceea, medicii considera ca alaptatul la san pana la aparitia menstruatiei poate suplini efectele anticonceptionalelor, fiind considerata o metoda sigura de contraceptie.
Administrarea anticonceptionalelor dupa nastere previne aparitia unei sarcini. Cu toate acestea, in alaptare singurele anticonceptionale permise sunt cele care au ca substanta activa progesteronul.
In cazul in care mamica nu alapteaza copilul la san, administrarea anticonceptionalelor se poate face dupa cele sase saptamani de lahuzie, indiferent de substantele active pe care le contin aceste pilule. Chiar si asa nu este indicat sa ingerati aceste pilule fara recomandarea medicala si fara efectuarea unor teste de toleranta hormonala intrucat acestea pot deveni foarte periculoase, generand grave tulburari endocrine.
In cazul in care medicul nu recomanda administrarea anticonceptionalelor dupa nastere puteti utiliza ca masuri de contraceptie steriletul, prezervativul, diafragmele, spermicidele sau metodele chirurgicale.