Daca esti insarcinata sau incerci sa ramai, dar esti diagnosticata cu depresie, te intrebi daca este in regula sa-ti continui tratamentul. Daca acesta ii va face rau bebelusului?
In jurul acestui subiect s-au dezbatut multe controverse, unele studii demonstrand ca antidepresivele sunt periculoase pentru fat, altele relevand riscuri extrem de mici. Cu toate acestea, un singur lucru este cert: depresia netratata poate face mult rau atat mamei cat si fatului.
Mai exista o idee preconceputa conform careia antidepresivele reprezinta un medicament de lux si femeile ar trebui sa incerce sa depaseasca perioada sarcinii fara sa il ia, insa ceea ce nu inteleg majoritatea persoanelor, este riscul substantial pe care il aduce cu sine o depresie netratata.
Depresia afecteaza milioane de femei insarcinate, in mare parte si din cauza schimbarilor hormonale care se petrec in aceasta perioada. Unii medici recomanda antidepresivele care pot ajuta la echilibrarea hormonala.
Folosirea acestor medicamente a luat o mare amploare in ultimele decade, antidepresivele ajungand sa fie printre medicamentele aflate pe retetele multor gravide. In cazul medicilor, situatia este ingrata de multe ori, deoarece acestia doresc sa le ajute pe femeile insarcinate, insa se reduce totul al o dilema etica, atata vreme cat obstetricianul intra in conflict cu specialistul.
Inainte de a afla care este potentialul periculos al antidepresivelor luate in sarcina, este important sa intelegi cum poti interpreta informatiile pe care le primesti pe aceasta tema. Subiectele negative tind sa ia amploare mult mai rapid, in mod particular in media. Poti cauta si conexiunile acestor medicamente cu alte posibile boli precum obezitatea, si daca aceasta poate modifica datele.
Femeile care iau antidepresive sunt diferite de cele care nu au prescris acest tratament, deoarece sunt supuse altor riscuri care pot conduce catre alte afectiuni in timpul sarcinii. Printre cele mai populare riscuri legate de antidepresive in sarcina sunt legate de hipertensiune pulmonara la nou-nascut. Este o afectiune care afecteaza plamanii bebelusului, cauzand probleme serioase de respiratie.
O alta grija pentru viitoarele mame este legata de o posibila problema care poate aparea in sanatatea inimii bebelusului. Studile au demonstrat ca zvonurile conform carora posibilele defecte care pot aparea la inima nu pot fi sustinute.
Trei din zece bebelusi care se nasc, au mame cu risc de depresie, si care vor dezvolta sindromul baby blues, post partum. Iata cateva simtome ale acestui sindrom:
- Slabiciune musculara
- Oboseala cronica
- Ameteala
- Posibile crize sau lesin
- Sensibilitate foarte ridicata (majoritatea plang foarte usor)
Toate studiile releva insa ca aceste medicamente nu pot cauza efecte pe termen lung asupra bebelusului.