Dupa prima vizita la medic, cel mai probabil ti se va recomanda iesirea in aer liber cu cel mic. Asa ca, fie iarna, fie vara, plimbarile trebuiesc sa fie zilnice si sa aiba o anumita regularitate, totul pentru ca bebelusul sa se poata obisnui cu noul mediu in care tocmai a intrat.
De aceea, din programul zilnic nu trebuie sa lipseasca pe langa igiena, masa, joaca si orele de plimbare. De regula, recomandarea medicului apare pornind cu a doua saptamana de viata a bebelusului. Vi se va indica sa iesiti zilnic cu cel mic circa o jumatate de ora pana la implinirea primei luni, iar dupa aceasta etapa plimbarile trebuiesc facute de doua ori pe zi, dimineata si seara, durata marindu-se consistent, ajungand uneori pana la 3-4 ore.
In zilele de iarna, de obicei parintii par sa isi fereasca copiii de gerul de afara, asa ca ii scot cat mai putin si cat mai imbracati. In zilele de vara, plimbarile sunt placute pentru toti membrii familiei, asa ca acestea vor fi mai lungi si mai dese. De regula, fugind de canicula, parintii se adapostesc la umbra copacilor inalti, gen tei sau castani. La medic probabil nu li s-au oferit lamuririle necesare unei plimbari sanatoase.
De aceea, adapostirea de canicula sub copacii umbrosi si inalti nu reprezinta cea mai buna solutie sau mai bine zis o solutie sanatoasa pentru cel mic. De regula, in astfel de locuri curentii de aer sunt din ce in mai puternici, fapt care va dauna celui mic, oferindu-i grave probleme de sanatate. Se va putea instala o raceala, bebelusul putand face febra, putand tusi, va avea mucozitati nazale mai abundente, fapt ce ii va ingreuna respiratia, dar va putea aparea si neplacuta otita – toate greu tratabile, mai ales in cazul unui bebelus de cateva saptamani.
Si ca sa nu mai vorbim ca arborii inalti sunt o cauza a aparitiei alergiilor la cei mici, fiind puternici alergenici. De aici, copilul va putea avea probleme, capatand alergii de genul celei la polen, netratabile in cursul unei vieti, solutiile gasite pentru astfel de alergii fiind doar de ameliorare temporara.
De aceea, incercati sa evitati locurile prea umbroase intrucat sanatatea copilului tau merita multa responsabilitate. Evitand astfel de locuri, nu va aruncati nici la o expunere excesiva la soare intrucat reprezinta, de asemenea, un mare dezavantaj.
Articol realizat de Tatiana Tuţă