Desi unui adult nu-i pune mari probleme, febra poate fi periculoasa la copiii cu varste sub 2 ani. Ce sa stii despre febra si ce greseli sa nu faci!
Febra apare ca urmare a semnalelor trimise de hipotalamus, care functioneaza ca un termostat ce stie la ce temperatura ar trebui sa fie setat corpul nostru. Cand bacteriile si virusurile patrund in organism, ele induc anumite reactii chimice pe care hipotalamusul le percepe, regland temperatura la alte cote.
Daca termometrul trece de 37.7 grade in cazul nou-nascutilor sau daca febra depaseste 38 de grade in cazul unui bebelus de peste 3 luni, ea poate fi periculoasa.
Ce trebuie sa faci cand are febra
- Informeaza corect medicul cu privire la greutatea copilului. Medicamentele se dozeaza pe kilogram/corp si nu in functie de varsta copilului!
- Ai grija la hidratare – febra prelungita il deshidrateaza foarte tare pe cel mic. Administarea lichidelor trebuie facuta cu lingurita, la interval de cateva minute, pentru a evita riscul de varsaturi.
- Nu ii face celui mic frectii cu alcool, in dorinta de a scadea febra! Remediul mostenit din batrani foarte periculos: alcoolul se absoarbe rapid in piele si intra in sistemul circulator, putand provoca intoxicatii grave sau inducand coma.
- Nici baile cu apa rece nu sunt indicate – ii pot induce copilului soc termic si convulsii febrile.
In caz de convulsie febrila
Daca febra este mare, copilul poate face convulsii febrile. Primul semn de convulsie febrila este de obicei o rigiditate a intregului corp, urmata de miscari ritmice si haotice din maini si picioare. Copilul da ochii peste cap, iar membrele se misca spasmodic. In mod involuntar, copilul poate face pe el. In cazul in care cel mic face convulsii, trebuie sa il intorci pe o parte, pentru a preveni riscul de inec, daca vomita. Nu ii administra medicamente in timpul convulsiei si da-i capul usor pe spate, pentru aduce gatul in hiperextensie si a facilita patrunderea aerului.