Din ce in ce mai multi copii sunt diagnosticati cu probleme de vedere. Cu cat le descoperim mai devreme la ai nostri, cu atat avem mai multe sanse sa le indreptam acum, cat ochiul este inca in formare. Tu stii cand e nevoie sa mergi la oftalmolog?
Daca nu se uita crucis si daca nu ii lacrimeaza ochii, parintii presupun ca totul e bine cu vederea micutului. Dar aceasta nu e totul. Prichindeii de doi-trei anisori nu au cum sa se planga ca vad ca prin ceata atunci cand se uita la desenele animate sau ca le joaca in fata ochilor literele de la povestea pe care tocmai le-o citesti. De aceea, mergi cu el la control periodic. Nu uita, nu este nimic anormal in a cere un consult la ochi chiar si unui copil in varsta de doar un an. De fapt, primul consult la oftalmolog poate fi facut inca de la sase luni.
Examinarea ochilor micutului nu este legata neaparat de capacitatea sa de a vedea, ci pentru ca medicul sa te asigure ca ochii lui se dezvolta normal. Un oftalmolog poate identifica inca de la sase luni daca exista simptomele asa-numitei afectiuni de „ochi lenes” (termenul medical este ambliopie). Partea si mai buna este ca tratamentul precoce poate stopa problemele mai mari de atat, prevenindu-le instalarea.
Cand mergi la consult?
Intre trei si patru ani, cand ochii au facut practic un salt de crestere, se pot face alte examinari oculare. O serie de teste inainte de a intra la gradinita reprezinta, de asemenea, o necesitate. Iar dupa aceasta, o „excursie” anuala la medicul oftalmolog te va tine la curent cu modificarile care survin a nivelul ochilor, deoarece parametrii se pot schimba rapid, odata ce copilul incepe sa citeasca si sa petreaca timp la computer.
Un consult oftalmologic se va concentra asupra problemelor clasice de vedere: miopie, claritatea vederii (hipermetropie), o problema structurala (astigmatism), dar si asupra altor probleme specifice cresterii ochiului.
La ce oftalmolog?
Ca orice vizita la medic, cea la oftalmolog poate panica un copil, care este obisnuit cu vaccinurile si cu mirosul de medicamente din alte cabinete medicale. Simplul anunt ca mergeti la un doctor il poate speria, la fel halatul alb si cabinetul. Tocmai de aceea, e bine sa-l anunti ca mergeti la niste teste de vedere, fara a pronunta cuvantul medic.
Oricum, alege un specialist cu experienta in lucrul cu copiii: acesta va pregati materiale specifice varstelor mici si va transforma examinarea in ceva amuzant pentru cei mici. In plus, e obisnuit cu miscarile si cu modul lor de exprimare.
Vedere in crucis
Este una dintre situatiile destul de frecvente la prichindei. Ochii au probleme de aliniere, iar unul dintre ei o poate lua un pic „pe aratura”, fixandu-se pe cu totul altceva decat doreste copilul sa priveasca. Cauza ar putea fi un „ochi lenes” sau ambliopia. Aceasta din urma este o deficienta de vedere care, in unele cazuri, apare ca rezultat al existentei, la unul dintre ochi, a unor simptome precum miopia, hipermetropia, astigmatismul sau, mai rar, cataracta. Un tip de ambliopie se produce atunci cand un micut se naste cu retina nedezvoltata, ceea ce duce la pierderea vederii permanente. Un alt tip este ambliopia de refractie, cand juniorul are o eroare de refractie semnificativa la un ochi, iar acesta aluneca intr-o parte. Un medic cu experienta poate observa de multe ori aceasta problema chiar si la bebelusii care au doar sase luni.
Tratamentul implica un plasture de corectie aplicat pe ochiul normal, astfel incat sa forteze ochiul mai slab sa lucreze mai mult si sa-si imbunatateasca performantele. Cu cat copilul este mai mic cand il duci sa rezolvi problema, cu atat mai bine. Daca insa nu tratezi situatia, lipsa stimulilor nervosi din partea ochiului „lenes” face ca acesta sa fie ignorat in timp si chiar sa devina nefunctional, aparent nevazator. Ochiul bun devine dominant.
Semne ca are nevoie de ochelari
• Inchide un ochi. Daca isi inclina capul pentru a distinge mai bine obiectele si pozele sau daca inchide un ochi pentru a vedea mai bine un lucru sau o imagine, ar putea fi vorba de o problema structurala a ochiului, precum astigmatismul.
- Sta prea aproape de TV sau desene. Unul dintre principalele semne pe care le putem remarca la copiii mici sau prescolari este faptul ca stau prea aproape de televizor sau baga nasul in ce fac (in cartea de colorat sau atunci cand deseneaza).
- Clipeste des sau inchide ochii des, strangandu-i ca si cum s-ar feri de o lumina puternica. Pare extrem de sensibil la stimuli vizuali, la lumina sau la schimbarile de luminozitate de la televizor, monitorul de calculator, un joc de lumini etc.
- Lacrimeaza excesiv si se freaca la ochi, desi nu ii este somn. Glandele lacrimare produc lacrimi pentru a curata ochiul de impuritati. Un exces de lacrimi poate insemna ca ochiul este obosit sau ca are un organism strain inauntru. De asemenea, du-l la medic daca are ochii rosii sau o pleoapa mai cazuta. In cazul in care copilul se freaca la ochi des sau se plange de dureri de cap, probabil ca va fi nevoie de ochelari pentru a-l ajuta sa vada mai bine.
- Este mai neindemanatic decat in mod normal. La varste mici, juniorii au probleme cu manevrarea obiectelor din cauza ca nu si-au dezvoltat functiile motrice, dar poti face distinctie intre asta si faptul ca nu nimereste sa ia un obiect asezat pe ceva, de exemplu.