Sistemul osos al copilului nu este destul de bine dezvoltat, mai ales pana la varsta de sase-sapte anisori, lucru care poate determina articulatii laxe.
Nu putini sunt parintii care se confrunta cu acest tip de afectiune inca din primele luni de viata ale copilului. In realitate, arti laxe la copii nu sunt simptomatice si nici foarte periculoase.
Potrivit medicilor, problema articulatiilor laxe la copil este intalnita in aproape 20% din cazuri. In situatia in care copilul dobandeste o astfel de afectiune, cel mai bine este sa va prezentati la medicul ortoped.
Ce sunt articulatiile laxe?
Articulatiile laxe la copil prezinta o sensibilitate mai mare, lucru care poate determina iesirea osului din propriul lacas. Un asemenea lucru este mai frecvent in cazul manutelor copiilor. Multi parinti fac greseala de a-si ridica la inaltime copilul, folosindu-se de manutele acestuia. Destul de fragede, articulatiile pot permite o deplasare a osului din propriul sau lacas.
Cu toate acestea, nu intotdeauna vina o poarta parintii. Copilul poate intampina probleme asemanatoare si in cazul unei lovituri, sarituri ori chiar in joaca.
Simptome
Ori de cate ori observati ca nu isi mai foloseste o manuta ori ca acuza dureri la nivelul unui anumit membru prezentati-va la medic intrucat simptomatologia poate determina acest tip de afectiune ortopedica.
Tratament
In realitate, medicii nu prescriu tratament pentru acest tip de afectiune, corectand problema din punct de vedere ortopedic. Intarirea articulatiilor copilului se va putea produce de la sine, in jurul varstei de sase-sapte anisori. Au existat totusi situatii in care articulatiile au ramas laxe pana in adolescenta sau chiar mai tarziu.
Calciul si vitamina D pot deveni factori ajutatori pentru prevenirea acestor probleme. O alimentatie echilibrata, bogata in vitamine si minerale poate intari organismul copilului.