Asezarea nou-nascutului la san este foarte importanta inca din primele clipe de viata ale acestuia pentru a capata deprinderile unui supt corect, hranindu-se bine, fara a vatama deloc sanul mamei.
Imediat dupa nastere, nou-nascutul da dovada reflexului de supt. Ori de cate ori acesta se afla in apropierea sanului mamei ori atunci deasupra guritei sale sta asezat mamelonul, acesta va avea tendinta de a deschide gurita pentru a apuca sanul si a-si manca portia de lapte ce i se cuvine.
Asezarea nou-nascutului la san trebuie sa se faca cu mare atentie de catre mama. Aceasta trebuie sa fie destul de prudenta si sa repete operatia ori de cate ori resimte putina durere intrucat exista riscul ca sanul sa fie vatamat, putandu-se inflama. Ori de cate ori nou-nascutul nu apuca sanul corect acesta va trebui oprit, mama fiind nevoita sa gaseasca o alta pozitie de supt.
In primele zile dupa nastere, nou-nascutul va da dovada de multe abilitati practice, descurcandu-se atunci cand este alaptat. Ce-i drept, inceputul poate fi putin dificil atat pentru mama, cat si pentru cel mic, insa cadrele medicale ale maternitatii vor oferi indrumarile necesare pentru ca acest proces sa decurga cat mai firesc posibil.
Dupa nastere, femeia se va putea confrunta cu senzatia de umplere a sanilor, micutului fiindu-i de-a dreptul imposibil sa manance intreaga cantitate de lapte. Tocmai de aceea, specialistii recomanda ca mama isi goleasca sanii, prevenind astfel eventualele afectiuni ce pot aparea. Masajul sanului este deosebit de important, femeia exersand cateva minute miscari circulare. Ulterior, se va putea trece la golirea sa cu ajutorul unei pompe manuale de muls. Laptele astfel obtinut va putea fi pastrat in frigider pentru mesele ulterioare ale nou-nascutului.
Ori de cate ori nou-nascutul se satura, acesta incepe sa se joace la sanul mamei. In primele zile nu este recomandat ca micutul sa fie alaptat maxim 10 minute la un san, pentru ca ulterior sa se repete procedura inca 10 minute la celalalt san. Dupa acest interval se recomanda oprirea alaptarii, insa cu grija, in asa fel incat nou-nascutul sa nu fie smuls de la san, in acest fel putandu-se produce anumite vatamari. Prin sustinerea sanului cu mana, acesta va fi usor scos din gurita nou-nascutului.
Nu de putine ori orice mamica incepatoare ajunge sa se intrebe daca nou-nascutul s-a saturat sau nu cu cantitatea de lapte supta. Atunci cand micutul este vesel, adoarme linistit imediat dupa alaptare, creste in greutate sunt semne clare ca acesta s-a saturat, iar procesul alaptarii decurge normal.