Uneori, cand ai probleme cu propriile tale sarcini, cum ar fi cea de parinte, pastrarea locului de munca sau grija pentru propria persoana, doresti ca fiul sau fiica ta sa te ajute.
Nevoile copilului te impovareaza in mare masura. Ii ceri sa se potoleasca! Dorinta ta in acest sens este de inteles, insa, de obicei, copilul nu se poate potoli. Prin intermediul emotiilor sale puternice si al comportamentului problematic iti arata ca si el este coplesit.
Cand incerci sa-l faci sa se potoleasca, se poate sa ii sporesti senzatia de izolare si de singuratate cauzata de problema lui si sa ignori un prilej de a afla chinul prin care trece si de a-l invata cum sa faca fata mai bine stresului emotional. Invata copilul spunandu-i ce sa faca in legatura cu suferinta lui si aratandu-i cum iti gestionezi propria tulburare.
Dar daca, intr-un moment de tulburare intensa pe care o resimti tu, ii ceri copilului sa se potoleasca? Se mai inatmpla, dar asta nu inseamna ca esti un parinte rau. La urma urmei, a fi parinte pare fi o treaba extenuanta. Imediat ce intensitatea stresului scade, spune-i copilului ca te-ai simtit coplesit si ca solicitarea pe care i-ai facut-o a fost cauzata de propria ta suferinta.
Marturiseste-i ca merita sa primeasca ajutor pentru dificultatile prin care trece, chiar daca nu-l poti sprijini intotdeauna. Spune-i ca scopul tau este de a intelege framantarile cu care se confrunta si de a-l ajuta sa rezolve problemele, chiar daca nu reusesti intotdeauna sa procedezi astfel.
Daca ajungi la concluzia ca ii ceri frecvent copilului sa se potoleasca, solicita sprijinul unui adult care te poate ajuta sa depasesti perioadele dificile. Daca te gandesti sa mergi la un specialist, poti foarte bine sa faci si asta.
Fii atenta la propriile tale framantari si limite. Ai grija de propriile tale nevoi fizice si emotionale si incearca sa gestionezi sentimentele tale atunci cand copilul sufera.
Sursa: Ajuta-ti copilul sa revina pe calea cea buna, Kenneth H. Talan
sursa foto: pewtopractice.wordpress.com