Cititul de la varste fragede ofera o multime de beneficii pe termen lung pentru copii. Atunci cand ii citesti celui mic povesti cu voce tare, ei asimileaza mult mai multa informatie decat ai putea crede. Mintea celor mici functioneaza activ, iar prin intermediul cartilor ilustrate ei invata si creeaza legaturi intre ceea ce vad si aud in jur.
Mai exista o multime de alte avantaje de care copilul tau se va bucura pe termen lung daca il introduci de mic in lumea povestilor colorate. Iata cateva motive in plus pentru care sa lecturezi carti cu imagini alaturi de copilul tau de la varste mici, incepand chiar de la 4-6 luni.
● Copiii percep ilustratiile ca pe un bonus la lectura
In primele lor etape de dezvoltare, cei mici percep si asimileaza informatii despre lumea din jur prin intermediul simturilor si al imaginilor. Orice fel de carti ilustrate pentru copii intre 0-7 ani le ofera acestora nu doar sansa de a descoperi noi taramuri magice, pline de aventura si cunoastere, ci si de a pasi direct in aceste lumi si de a fi mai aproape de personajele lor preferate: pinguinul Apolodor, ursuletul Winnie, Mopsul Porc sau Domnisoara Poimaine.
● Vizualizeaza mai bine actiunea
Atunci cand i se citeste o carte fara desene, un copil tinde sa ramana un ascultator pasiv, mai putin implicat. In schimb, prin intermediul lecturilor cu imagini, cel mic vizualizeaza mai bine actiunea si personajele, si isi imagineaza mai usor subiectul povestii.
Mai mult, cel mic va fi mai curios sa afle mai rapid deznodamantul povestilor, si ar putea propune chiar el alte modalitati de dezvoltare a actiunii sau un final diferit.
● Copiii asociaza imaginile cu relatarea, cuvintele si literele din poveste
Cu cat mai repede incepi sa citesti povestile alaturi de juniroul tauc, cu atat mai rapid acesta va incepe sa vorbeasca si sa isi dezvolte vocabularul.
In primele etape de viata ale copiilor are loc in primul rand formarea limbajului pasiv, adica de intelegere si abia ulterior a celui activ, de vorbire. Cititul de la varste fragede este cea mai buna modalitate de a incuraja comunicarea la cei mici.
● Literele, cifrele si culorile sunt introduse intr-un mod activ
Primii 3-5 ani de viata sunt esentiali pentru formarea abilitatilor de baza, cognitive si emotionale, la copii. Cca parinte, daca incepi sa ii citesti celui mic povesti inainte ca el sa mearga la scoala sau la gradinita, acesta va fi familiarizat deja cu litere, numere si cuvinte, prin intermediul imaginilor din cartile lecturate impreuna.
Mai mult, mintea copilului creeaza legaturi intre ceea ce vede si aude, iar el va recunoaste cu mai mare usurinta litere, numere sau cuvinte in contexte diferite. De exemplu, atunci cand le vede pe strada sau in vitrine ii va fi mai usor sa le citeasca si sa le foloseasca.
● Cartile ilustrate incurajeaza ascultarea atenta si dezvolta memoria
Prin intermediul lecturilor, cei mici asimileaza informatii despre lumea din jur. Atunci cand ii citesti celui mic, il ajuti sa isi dezvolte atentia si capacitatea de concentrare.
Cu ajutorul unei carti ilustrate ai mai mari sanse sa ii mentii copilului active toate aceste abilitati, pentru ca el va fi mai atent la imaginile de aici si nu va fi distras la fel de repede de stimulii din exterior. In acest fel el va fi mai concentrat la actiunea povestii, lucru care ii va stimula aceasta capacitate, si implicit memoria, pe termen lung.
Citeste-i lent, lasa-l sa inteleaga si sa se gandeasca la propozitii si fraze, sa vada desenele din carte si sa se bucure de tot procesul de citire. Lecturati zilnic povesti ilustrate si va veti bucura impreuna de lumea magica a eroilor si intamplarilor fabuloase descoperite prin imagini. In timp el va ajunge sa aprecieze lectura si sa se bucure de toate aventurile care ii vor deschide noi orizonturi de cunoastere!