Majoritatea celor care au un animal de companie sunt foarte fermi atunci cand spun ca acesta le aduce bucurie. Multi, insa, nu sunt constienti si de celelalte beneficii fizice si psihice pe care placerea de a te juca cu un mic companion cu blanita le poate aduce. Iar mai nou au fost facute studii care sa exploreze beneficiile relatiei om – animal.
Ceea ce au reusit sa observe cercetatorii in ceea ce priveste interactiunea dintre om si animale ar fi urmatoarele:
– cei care au un animal de companie sunt mult mai putin predispusi sa sufere de depresie;
– presiunea sangelui, binecunoscuta tensiune, in situatii stresante este mai scazuta la cei care au un prieten blanos;
– in timpul jocului cu un animalut, nivelul de serotonina si dopamina din corp creste, ajutand la relaxare si calmare;
– nivelul trigliceridelor si al colesterolului este mai scazut in cazul celor care au animale de companie;
– supravietuitorii unui atac de cord traiesc mai mult daca au animale de companie.
Unul dintre motivele pentru care animalele de companie au aceste efecte benefice este ca ne indeplinesc nevoia contactului direct. Mangaierea, joaca sau alintarea unui animal calmeaza rapid si reduce nivelul stresului, iar unele animale stimuleaza activitatea fizica, ceea ce duce la o imbunatatire a starii de spirit.
Copiii care cresc avand animale de companie nu doar ca au un risc redus de a suferi de astm sau alergii, dar invata sa fie responsabili, empatici si sa simta compasiune. Iar spre deosebire de parinti, animalele de companie nu sunt nici critice si nici nu dau insarcinari. Ele sunt tot timpul iubitoare, iar simpla lor prezenta in casa le poate da siguranta si confort psihic micutilor. Prezenta continua a unui catel sau a unei pisici ii ajuta pe copii sa treaca mai usor peste sentimentul separarii atunci cand parintii sunt plecati mare parte a timpului. Totodata, s-a demonstrat ca animalele pot reduce agresivitatea copiilor si sa ii tempereze pe cei hiperactivi.
Atat pentru copii, cat si pentru adulti, jocul cu un animal este nu doar relaxant, dar reprezinta si un stimulent pentru minte si corp. Poate stimula imaginatia si curiozitatea copilului, il poate invata perseverenta, iar grija pentru un prieten cu blanita nu face decat sa aduca o bucurie imensa in viata unui copil.
Pentru copiii care sufera de autism, animalele reprezinta calea lor de conexiune cu lumea inconjuratoare. Ei invata sa se conecteze si sa comunice la nivel nonverbal cu animalele de companie, observandu-se o imbunatatire ulterioara la nivelul comunicarii cu oamenii.
Asadar, un animal de companie nu inseamna doar responsabilitate, ci si beneficii nenumarate si o stare de bine continua! Nu conteaza daca este cumparat sau adoptat. Dragostea neconditionata pe care ti-o va oferi va fi la fel de mare! Si pentru a-l proteja de neplacerile provocate de purici intra pe mobilepet.ro si alege zgarda antiparatizara potrivita catelului tau!