Avortul este pierderea sarcinii inaintea implinirii a 20 de saptamani de gestatie. Aproape 20% din sarcini se sfarsesc cu un avort produs in primele 12 saptamani.
Avortul recurent nu este o afectiune in sine, ci este o consecinta a unor afectiuni ginecologice sau hormonale din pricina carora fatul nu reuseste sa supravietuiasca in uter.
El consta in pierderea repetata a sarcinilor in cazul unei femei care este, altminteri, sanatoasa. De regula, medicul obstetrician va pune diagnosticul de avort recurent dupa pierderea a trei sarcini.
In ciuda reticentei medicilor de a diagnostica avortul recurent inaintea producerii celor 3 avorturi, pacientele sunt sfatuite sa recurga la investigatii aprofundate chiar dupa prima pierdere de sarcina.
Astfel, ele pot descoperi din timp o posibila boala care le-ar putea crea mari probleme de fertilitate in viitor.
Avortul recurent se poate produce din cauza mai multor afectiuni. Intre acestea amintim malformatiile uterine, disfunctionalitatile cervicale, tulburarile cromozomiale sau endocrine, perturbarile sistemului imunitar, bolile ovarelor precum si infectiile.
Unele din aceste afectiuni sunt serioase si pot constitui o mare piedica in calea pastrarii unei sarcini. Din acest motiv, este crucial sa recurgi la ajutorul unui medic foarte bun care sa nu fie zgarcit cu investigatiile.
Avortul recurent este o realitate medicala ingrijoratoare care trebuie tratata cu cea mai mare seriozitate de viitoarele mame. Daca ai suferit deja 2 avorturi spontane a caror cauza nu a fost depistata iar doctorul iti spune ca nu e cazul sa te ingrijorezi, renunta la el si cauta un alt medic dispus sa investeasca timp si dedicatie in cazul tau.
Femeile care au suferit mai multe avorturi in trecut au sanse de 60% sa duca la capat o sarcina. Urmarea unui tratament corespunzator si refuzul de a te baza pe noroc iti poate spori sansele de a naste un copil sanatos.