Potrivit legendei, faimosul desert italian Baci a fost creat la sfarsitul secolului al XIX-lea, in Tortona, romanticul oras din regiunea Piemonte (in nordul Italiei), renumit pentru alunele sale. Reteta pentru Baci este rodul imaginatiei unui bucatar care a lucrat pentru familia regala de Savoy.
Cronicile povestesc faptul ca, intr-o seara rece, in noiembrie 1852, regele Vittorio Emanuele al II-lea, dornic sa se bucure de un alt fel de desert, a cerut bucatarului sau sa ii faca o noua reteta. Cu ingredientele pe care le avea la dispozitia sa – migdale, alune, unt, ciocolata si zahar – bucatarul a creat „Baci di Dama”, celebrele prajituri mici si parfumate. Prajiturile au avut un succes atat de mare incat au ajuns sa fie mereu prezente pe mesele caselor regale din Europa. Acest desert a fost menit sa aminteasca de un sarut intre doi iubiti, lucru care explica numele ”Baci”, adica ”saruturi”.
Bosch propune clientilor sai o reteta de Baci originala, dar la fel de nobila, fiind special creata pentru serile romantice in doi.
Reteta pentru desertul Baci
Ingrediente (pentru aproximativ 40 de inghetate de ciocolata)
– 200 g de ciocolata neagra
– 8 linguri de lapte
– 4 galbenusuri
– 80 g de zahar pudra
– 2 cl de lichior moca (1 pahar mic)
– 100 g de alune pisate (pentru continut)
– 200 g de alune pisate pentru stratul de deasupra
– 300 g de smantana pentru frisca
Mod de preparare
– Rupeti ciocolata in bucati si topiti-o amestecata cu lapte in bain-marie sau in cuptorul cu microunde. Apoi, amestecati pana la omogenizare.
– Bateti frisca in vasul de mixare (folosind telul), pana capata consistenta.
– Puneti frisca in alt vas, apoi puneti galbenusurile, zaharul pudra si lichiorul in vasul de mixare si bateti (folosind telul), pana cand amestecul se ingroasa si devine pufos. Adaugati 100 de g de alune pisate si ciocolata topita si incorporati treptat in amestecul de albusuri.
– Apoi, adaugati treptat frisca in amestecul de ciocolata. Turnati acest amestec intr-o cutie pentru congelator, de aproximativ 1 litru, si lasati-o la congelator 10 ore, la cel putin -18°C.
– Cu ajutorul unei lingurite, formati bile de 3 cm diametru din inghetata. Treceti bilele de inghetata prin restul de alune pisate si lasati-le in congelator inca cel putin o ora.
Partenerul retetei Bosch: Styline MUM52120 – robotul de bucatarie puternic, multifunctional, usor de utilizat si premiat pentru design
Orice mancare este usor de preparat daca partenerul din bucatarie este un robot performant. Robotul Styline, este ideal pentru orice pasionat de arta culinara. Cu un motor puternic (de 700 de W), robotul este special creat chiar si pentru aluaturi tari si pentru o procesare rapida. Multifunctionalitatea sa se datoreaza setului pentru patiserie (care contine un carlig pentru framantat, un tel pentru amestecat si un tel pentru creme), dispozitivului pentru feliere si razuire cu trei discuri (pentru maruntire, taiere si feliere); precum si blenderului inclus. Mai mult, functia EasyArmLift permite o utilizare usoara si comoda.