Banii de buzunar oferiti scolarului pot fi acordati in dorinta de motivare a performantelor obtinute de acesta. Chiar si asa, banii de buzunar trebuiesc oferiti scolarului abia atunci cand acesta le cunoaste semnificatia si valoarea.
Nu putine sunt cazurile in care, parintii doresc sa isi motiveze copiii prin sume de bani destul de ridicate oferite mai inainte de a pleca la scoala. Ei bine, banii de buzunar oferiti scolarului vor trebui sa se raporteze nevoilor obiective zilnice ale acestuia. Sumele prea mari pot deveni tentatii periculoase pentru cei mici. Cu alte cuvinte, oferind o cantitate mai mare de bani scolarului decat ar avea nevoie, parintii ar putea sa ii „arunce” in capcanele periculoase ale drogurilor ori jocurilor de noroc.
De asemenea, parintii incearca uneori sa le ofere copiilor bani in speranta acoperirii lipsei lor fizice. De obicei, acest lucru se intampla cu preponderenta in cazul parintilor divortati, absenta fizica a acestora fiind in acest mod inlocuita.
In schimbul banilor de buzunar oferiti scolarului, parintii ii pot solicita acestuia obtinerea unor performante scolare mult mai inalte. Cu toate acestea, copilul nu va reusi sa acumuleze eficient informatia, invatand de cele mai multe ori superficial, din dorinta de a primi doar note mari.
Potrivit psihologilor, banii de buzunar au propria lor necesitate, fiind oferiti pur si simplu pentru acoperirea nevoilor de hrana. In cazul in care parintii ajung sa cada in capcana oferirii unor sume destul de ridicate, solicitand in schimbul lor performante scolare, atunci copilul nu va mai fi motivat sa invete de dragul scolii, ci doar de dragul banilor primiti de la parinti. Pentru a preintampina astfel de probleme, parintii vor trebui sa le solicite copiilor recompense morale in schimbul banilor de buzunar. Vor trebui sa ii faca constienti asupra valorii banilor si asupra modului in care acestia pot fi obtinuti.