În primul an de viață al unui copil, bebe nu este imun la unele neplăceri care ne afectează pe toți, tineri sau bătrâni, în mod special, răceala de ordin comun. În timpul dezvoltării sistemului imunitar al copilului, probabil că va prinde 4-10 răceli înainte de prima sa zi de naștere. Deși nu există o cale simplă de a preveni răcelile, ba chiar sunt recomandate pentru dezvoltarea anti-corpilor, BabyNeeds.ro prezintă câteva metode utile pentru identificarea primelor semnele pentru a ști mai bine când să sunați la un medic, dacă este necesar.
Când, cum și de ce răcește un copil?
Bebelușii pot fi mai vulnerabili la răceli în timpul iernii, când încălzirea în interior usucă pasajele nazale.Copilul poate contracta o răceală prin contact cu o persoană care are un virus de răceală, cum ar fi frații mai mari sau colegii lor de joacă, sau prin atingerea jucăriilor altor copii care ar putea să transporte un virus de răceală.
Semne că bebelușul tău ar putea fi răcit
– Stres, tuse, ochii iritați sau apoși
– Congestionare
– Secreție nazală care se îngroașă treptat sau devine verde în câteva zile
– Febră de grad scăzut (nu depășește 38,3 °C) în primele 48 de ore de când apar simptomele
Tratament
– Este important ca pasajul nazal al bebelușului să fie eliberat de mucoasă pentru a respira cu lejeritate. Dacă ștergeți frecvent nasul bebelușului, asigurați-vă că hidratați zona pentru a preveni durerea. Cea mai bună soluție în cazul eliberării nasului sensibil este utilizarea unui aspirator nazal pentru bebe pentru sucția mucusului în mod delicat.
– Adresați-vă medicului dumneavoastră pentru recomandarea unor soluții saline sau utilizarea unor aparate cu aerosoli pentru administrarea prin inhalație a unor medicamente pentru copii, astfel substanțele active vor ajunge direct în căile respiratorii.
– Furnizați fluide, care vor filtra mucusul în pasajul nazal al bebelușului. Medicii nu recomandă să dăm apă la bebeluși mai mici de 6 luni, dar după 6 luni, câteva băuturi de apă, în plus față de laptele matern al bebelușului sau formula de alăptare, îl pot ajuta să rămână hidratat. Dacă încă alăptați, continuați să faceți acest lucru (laptele matern oferă un stimulent sistemului imunitar al bebelușului).
– Țineți bebelușul într-un mediu cald și umed. Poți folosi un umidificator în camera sau puteți sta cu bebe în baie cu apa fierbinte pornită. Atmosfera cu aburi poate ajuta la curățarea pasajelor nazale.
– Dacă copilul tușește, înclinați ușor salteaua, astfel încât capul să fie înălțat în timpul somnului și în timpul nopții. Această înclinare se realizează cel mai bine de sub saltea (prin stivuirea unor pături, de exemplu), deoarece pernele suplimentare din interiorul pătuțului pot aglomera spațiul de respirație.
Toți copiii ajung să răcească în primul an de viață
Semnul că nasul este înfundat nu indică mereu în mod necesar spre o răceală, ci uneori notifică asupra unei posibile alergii. Copiii dezvoltă alergii atunci când sistemul lor imunitar reacționează asupra unor factori alergenici din mediul lor.
Nasul înfundat sau umed, cunoscut și sub denumirea de „rinită alergică”, este de obicei cauzat de alergenii din aer, cum ar fi polen, mucegai, acarieni din praf de casă, saliva animală sau fumul de țigară. Un copil are mai multe șanse de a contracta o alergie dacă unul sau ambii părinți au avut alergii, eczeme sau astm deoarece aceste boli sunt legate între ele și ereditare. Este recomandat un control medical pentru tratamente specializate în alergii.
Când vine momentul să chemați un doctor?
BabyNeeds.ro recomandă să contactați medicul de urgență dacă aveți orice îngrijorare cu privire la starea de sănătate a copilului. Iată câteva semne clare că a venit momentul:
– Simptomele de răceală care persistă mai mult de o săptămână
– Temperatură peste 38⁰ C când copilul este mai mic de 3 luni, 38.3 ⁰ C la vârsta de 3-6 luni sau peste 39⁰ C după vârsta de 6 luni.
– Tragerea de urechi, care poate indica o infecție a urechii
– Respirație neregulată și/sau dificilă
***
Blogul BabyNeeds.ro oferă articole periodice despre parenting și îngrijirea bebelușilor și copiilor mici. Magazinul online este o resursă majoră de articole pentru bebe, fiind una dintre destinațiile preferate ale părinților pentru shopping de produse pentru copii.
- babyneeds.ro
- office@babyneeds.ro
- 817.023