Cand vine vorba despre somn, tu si bebelusul tau sunteti o echipa si amandoi trebuie sa fiti flexibili pentru a reusi. Totusi, asa cum stie orice mama, in primele 4-6 luni, tu esti membrul echipei care trebuie sa faca cele mai multe compromisuri.
Tu vei fi cea care isi va reorganiza prioritatile, va lasa deoparte treburile gospodaresti si va incerca sa-si sincronizeze orele de somn cu programul bebelusului. Dar nu iti pierde speranta. Exista cinci modalitati precise prin care poti optimiza programul de somn al bebelusului tau, chiar si in primele luni de viata.
Aceste senzatii care le reproduc pe cele din uter vor mentine activ reflexul de linistire si, daca sunt folosite noaptea, il pot face pe bebelus sa stea linistit chiar pana dimineata.
Infasatul
Infasatul strans previne lovirea accidentala a bebelusului si tresaririle care il pot deranja. Prin simplul fapt ca il infesi, ii poti mari intervalele de somn de la trei la patru sau chiar sase ore. Nu uita ca scutecul trebuie sa fie strans, daca vrei ca infasatul sa dureze toata noaptea.
Pozitia pe o parte
Cu toate ca pozitiile pe spate si pe burtica sunt cele mai bune pentru linistirea unui bebelus agitat, asezarea pe spate este singura pe care ar trebui sa o folosesti atunci cand iti adormi copilul. Singurele exceptii de la aceasta regula sunt somnul in leagan in cazul bebelusilor extrem de agitati sau una dintre rarele boli in cazul carora medicii ar putea recomada somnul pe burta.
Ssssttt
Majoritatea bebelusilor dorm mai bine daca langa leganatul lor se aude un zgomot alb continuu si aspru. Aceste sunete, care seamana cu cele din uter, acopera celelalte sunete care le distrag atentia si au un efect profund de linistire. La fel ca in cazul infasatului, simpla introducere a zgomotului alb in camera bebelusului tau ii poate prelungi somnul cu o ora sau doua.
Leganatul
Miscarea unui leagan (si in general a unui scaunel cu vibratii) isi poate ajuta copilul sa doarma mai bine in timpul zilei si mai mult noaptea. Majoritatea bebelusilor nu au nevoie sa fie leganati toata noaptea ca sa doarma bine, dar nu se cunosc multi parinti ai caror copii, in primele luni de viata, dorm bine numai daca sunt lasati in leagan pe tot parcursul noptii.
Suptul
Suptul la san sau chiar sugerea unei suzete iti poate ajuta copilul sa adoarma, dar nu il va ajuta sa ramana in starea de somn profund.
Chiar si bebelusii care nu par obisnuiti cu cele cinci strategii pot beneficia de o prelungire a duratei somnului ca urmare a aplicarii acestora. Nu iti face griji, daca la inceput, bebelusul tau se va opune. Daca perseverezi cu rabdare, te va uimi succesul pe care il vei obtine.
Sursa: Cel mai fericit bebelus din lume, Harvey Karp