Atunci cand ai copil, nu stii niciodata care dintre masurile pe care le vei lua va fi cea buna, sau ce ar fi mai bine sa incerci cand se petrece o urgenta in timpul noptii sau daca este mai bine ca tati sa conduca in jurul blocului pana cand bebe se linisteste.
Nimeni nu judeca, deoarece am fost cu totii in situatia aceasta. Si da, functioneaza orice metoda atata timp cat tu consideri ca este in siguranta pentru cel mic.
Rutina – Nu este un secret ca rutina, atat pe parcursul zilei, dar mai ales de noapte, te ajuta si pe tine si pe bebe sa intelegeti ca este ora de somn. Alege un ritual de linistire si repeta-l zi de zi, noapte de noapte de noapte, cheia este constanta.
Infasatul – Intreaba orice proaspat parinte sa te invete sa infasi un bebelus. Aceasta este una dintre cele mai importante abilitati cand vine vorba de linistirea nou-nascutului. Cel mic a fost obisnuit sa stea intr-un loc stramt, in uter, asadar infasarea intr-un scutec sau intr-o paturica il face sa-si aminteasca senzatiile de bine si il ajuta sa se linisteasca, pentru a avea un somn mai bun. Cu toate acestea, nu uita ca infasatul nu trebuie sa fie o tortura. Nu il strange prea tare deoarece risti sa faca o displazie de sold.
Spune o poveste – Nu conteaza ce poveste spui, deoarece inca nu te intelege, insa ii place sa te asculte. Vocea ta, in timp ce ii citesti, il linisteste pe cel mic si il relaxeaza. Pe de alta parte, in perioada copilariei, cititul povestilor reprezinta un obicei sanatos care este bine sa-ti intre in reflex.
Intelege semnalele – Este important sa cauti semnele care indica starea de somn a celui mic. Se va freca la ochi, va deveni plangacios si va casca. Fii atenta la mesajele unice pe care ti le transmite atunci cand este pregatit pentru culcare.
Vocea ta – Inca de cand se naste, cel mic este familiar cu vocea ta si deci, are un efect pozitiv asupra acestuia. Atunci cand ii soptesti sau ii vorbesti foarte incet il poti ajuta pe cel mic sa se linisteasca, stiind ca este in siguranta cu tine prin zona.
Zgomot alb – Nu pastra o liniste absoluta in camera celui mic. In uter era obisnuit cu diferite sunete precum bataile inimii sau zgomotele produse de intestine. Unii bebelusi adorm mai repede daca pornesti un ventilator sau un fehon.
Imbratisari si iubire – De parca mai aveai nevoie de motive pentru a-l coplesi cu iubirea ta! Atunci cand il alinti pe cel mic, inainte de somn, ii oferi liniste si incredere permitandu-i in felul acesta sa doarma mai mult si mai adanc.
Soarele tau – Indiferent de cantecul pe care i-l canti micutului tau, simplul fapt de a-i canta reprezinta o cale excelenta prin care il linistesti pe cel mic. Studiile demonstreaza ca muzica auzita de catre cel mic din gura ta, ajuta la eliberarea stresului, atat a bebelusului cat si a ta.