A avea un copil reprezinta o experienta care schimba intreaga viata si perspectiva asupra acesteia. Asadar sa nu te surprinda ca vei trece printr-o serie de schimbari majore. Vei experimenta stari de la grija pana la anxietate si pura fericire.
Lucrul pe care nu stii este ca aceste sentimente vor trece de la pozitiv la negativ cat ai spune peste. Pana la urma, mama tocmai a trecut printr-o schimbare atat fizica dar si pishica, extrem de majora. Exista asadar mari sanse ca ea sa fie epuizata, evident cu atat mai mult cu cat va incepe sa resimta efectele lipsei de somn.
Fiecare om reactioneaza diferit, asa ca exista mame care uita durerile travaliului si nasterii imediat dupa ce bebe a sosit pe lume, in timp ce altele simt niveluri crescute de energie care se nasc din faptul ca bebe in sfarsit s-a nascut. Dar sunt si mamicile care experimenteaza starea de baby blues, sau chiar o problema si mai serioasa precum depresia post-partum. Poti cere ajutor de specialitate, pentru a intelege cum stai cu emotiile in perioada aceasta si mai ales in primele luni de viata ale micutului.
Prietenii si familia
Desi doresti sa impartasesti vestile bune cu toata lumea, o regula de aur sugereaza sa rezervi prima zi doar pentru voi. O zi simpla in care sa stati doar cu bebe, linistiti. Poti telefona prietenilor apropiati, familiei si ii poti ruga sa transmita mai departe vestea cea mare catre ceilalti membri ai familiei.
Este in regula sa le poti permite celor dragi sa il cunoasca pe bebe, precum bunicii sau fratiorii mai mari. Dar incearca sa eviti o parada de vizitatori care se vor perinda pe usa camerei in care sta bebe. Atat parintii cat si bebelusul au nevoie de odihna si timp pentru relationare.
Daca este posibil, este intelept sa incercati o limitare a vizitatorilor chiar in primele trei saptamani de viata ale copilului, din cauza posibilitatii de expunere a bebelusului la infectii. De fiecare data cand vine cineva in vizita, il rugati sa se spele pe maini inainte de a atinge bebelusul.
Daca exista probleme…
Daca bebelusul s-a nascut cu o problema, aceasta a fost identificata la nastere, sau daca s-a nascut prematur, poti trece prin dificultati. Echipa medicala este cu siguranta pregatita sa ofere recomandari de specialitate si sa discutati impreuna care sunt optiunile. Daca inca nu te poti simti in stare sa vorbesti cu medicul, il poti ruga pe sotul tau sa o faca. Echipa medicala va lua in considerare sensibilitatea si delicatetea momentului.
Pentru multe familii, vizitarea unui specialist precum un psiholog, poate aduce mult calm si confort. Exista de asemenea si grupuri de suport pentru a-ti fi alaturi cu sfaturile de care ai nevoie. Nu ezita sa ceri ajutor. Atunci cand bebe se naste, incepe o noua etapa din viata ta. Bucura-te de acest nou inceput!