V-ati intrebat vreodata ce inseamna deshidratarea la bebelus si, mai ales, cat de grav ii poate afecta? Fiind intr-o stare febrila, diareica, ori ca urmare a temperaturilor excesiv de calduroase de afara, cel mic poate pierde prin transpiratie foarte multe lichide. In functie de cantitatea de apa pierduta din organism, deshidratarea poate fi intr-o forma mai usoara sau mai severa care ar putea sa ii cauzeze mari probleme de sanatate, uneori viata fiindu-i pusa in pericol.
Daca nu stii care sunt semnele deshidratarii la bebelus, iata cateva dintre ele:
- Peste noapte bebelusul nu uda scutecul;
- In 24 de ore nu uda minim 4 scutece;
- Plange fara lacrimi;
- Maini si picioare reci;
- Gura si buze uscate;
- Urina este inchisa la culoare si urat mirositoare;
- Fontanela adancita;
- Letargie;
- Cearcane;
- Somnolenta;
- Ameteala;
- Energie diminuata;
- Ochi adanciti in orbite.
Daca bebelusul tau se confrunta cu o parte dintre simptomele de mai sus mergi de urgenta la medicul pediatru. Acesta va putea rehidrata bebelusul intravenos, daca deshidratarea este severa.
Daca copilul va prezenta o forma mai usoara de deshidratare, medicul iti va recomanda alimentarea acestuia cu multe lichide, dar si cu un tratament ce va ajuta la reglarea nivelului de apa din organism.
Pentru a preveni deshidratarea, incearca sa ii administrezi micutului tau multe lichide, mai ales in zilele caniculare. Desi se spune ca laptele matern asigura necesarul de apa in organism, se va impune alimentarea acestuia cu minim 80 ml de apa fiarta si racita pe zi, dupa varsta de 4 luni. Daca cel mic consuma suc de fructe zilnic il poti dilua cu apa. Daca consuma zilnic circa 70 ml de suc pe zi il poti dilua pana la 140 ml.