Bebelusii ale caror mame sufera de migrene sunt de doua ori mai predispusi sa aiba colici, cred cercetatorii. Oamenii de stiinta de la Universitatea din California, au studiat dosarele medicale a 154 de mame si ale bebelusilor acestora.
“Din moment ce migrena este o afectiune genetica, studiul nostru sugereaza ca micutii care sufera de colici ar putea sa dezvolte aceasta afectiune pe parcursul vietii”, a declarat Amy Gelfand, neurolog.
Colicile si plansul excesiv cauzat de acestea au fost asociate cu anumite probleme gastrointestinale declansate de un aliment.
Cu toate acestea, 50 de ani de studii specializate nu au reusit sa gaseasca o legatura intre o afectiune gastrica si colici.
Atat bebelusii care consuma lapte praf, cat si cei hraniti la san, sufera de colici. Nici medicatia impotriva balonarii nu ii ajuta foarte mult pe micuti. In cadrul studiului, Dr. Gelfand a studiat 154 de mame si pe bebelusii acestora, adusi la medic pentru un control de rutina, dupa aproximativ doua luni.
Aceasta este varsta la care, de obicei, se declanseaza colicile. Mamele au fost chestionate cu privire la obiceiurile copilului si au fost intrebate daca sufera de migrene.
Bebelusii mamelor migrenoase erau de doua ori mai predispusi la colica. 29% din copiii ale caror mame aveau migrene sufereau de colica, in timp ce doar 11% din micutii ale caror mame nu acuzau acest tip de cefalee aveau probleme cu burtica.
Colicile ar fi manifestarea timpurie a unui set de afectiuni numit “sindromul periodic infantil“, considerat a fi precursorul migrenelor. Bebelusii cu colici, asemenea oamenilor care sufera de migrene, ar putea fi mai sensibili la stimulii din mediul inconjurator, comparativ cu alti copii.
Ei ar putea sa perceapa trecerea de la mediul intrauterin la cel extra-uterin ca pe o trauma. Echipa de cercetatori planuieste sa studieze grupul de copii cu colici pe termen lung ca sa vada daca acestia dezvolta si alte afectiuni din sindromul periodic infantil.