Parintii sunt programati sa inteleaga ce doresc si ce au nevoie bebelusii lor doar uitandu-se la ei sau ascultandu-i. De exemplu, un bebelus de sase luni isi poate intoarce capul si tuguia buzele intr-un mod, iar mama lui sa-i raspunda: „Vrei biberonul?”
Privirea plina de placere si acceptarea satisfacuta a biberonului ii spune mamei: „Ai dreptate, mamico, chiar imi era sete. Iti multumesc! Esti minunata!” Faptul ca mama a inteles corect limbajul corporal al bebelusului ei este atat confirmat, cat si rasplatit de placerea imediata obtinuta de acesta.
Cei mai multi parinti intuiesc foarte bine ce incearca sa le comunice bebelusii lor, dar unii dintre acestia sunt mai greu de „citit” decat altii. De asemenea, petrce mai mult sau mai putin timp cu copiii lor. Daca lucrezi, iar pe parcursul zilei copilul este in ingrijirea altei persoane, ajungi uneori sa simti ca nu mai intelegi care sunt nevoile celui mic.
Acest lucru este adevarat, mai cu seama atuci cand ai un copil „dificil”. Mama unui bebelus de sase saptamani, i se plange mamei sale:
Cred ca nu ma iubeste copilul – nu pare sa fie fericit atunci cand ma vede intrand in camera. Adesea, incepe sa planga daca il iau in brate. Am senzatia ca nu fac ce trebuie. Nu exista nici un dubiu ca unii bebelusi sunt mai usor de manevrat si temperat iar altii sunt mai nervosi si mai usor iritabili.
Copiii dificili nu dorm bine si adesea au probleme de alimentatie. Acestia plang mai mult decat ceilalti sugari, iar plansul lor tinde sa fie mai strident si mai dicordant. Parintii copiilor dificili trebuie sa fie si mai constienti de limbajul secret al copiilor lor. Vestea proasta e ca temperamentul copilului nu se schimba odata cu inaintarea in varsta.
Sugarii dificili tind sa fie copii mult mai dificili si chiar adolescenti dificili. Vestea buna este ca nu se intampla intotdeauna asa. Specialistii le spun parintilor ca personalitatea bebelusului lor este 49% innascuta si 51% educata, aceasta insemnand ca sansele inclina in favoarea lor sa poata schimba natura dificila a copilului.
Daca ai un copil cuminte, vei descoperi ca a-i intelege limbajul secret va face lucrurile si mai distractive. In cazul in care ai un copil mai dificil, vei descoperi ca utilizarea limbajului secret constituie o parte esentiala in a-l face pe acesta mai flexibil si mai receptiv la eforturile pe care le depui.
Sursa: Limbajul secret al copiilor, Lawrence E. Shapiro