Imediat dupa nasterea bebelusului suntem curiosi sa stim ca totul este in regula cu cel mic. De aceea, ne dorim sa stim inca din primele zile daca acesta este sanatos, daca aude, daca vede si daca nu este suferind de vreo malformatie congenitala ce i-ar putea pune in pericol sanatatea mai tarziu.
Ne este destul de greu sa infruntam o problema de sanatate a bebelusului mai ales atunci cand acesta este destul de mic. De aceea, o problema de auz ne poate spulbera orice speranta ca vom avea parte de un copil sanatos pentru tot restul vietii. Din pacate, medicii constata o crestere a numarului de copii care prezinta anual probleme de auz, aceasta deficienta fiind uneori descoperita imediat dupa nastere.
Chiar daca ne asteptam ca problemele de auz sa se instaleze destul de rapid, in realitate acestea apar destul de incet, parintii confruntandu-se destul de tarziu cu o astfel de afectiune. De aceea, un copil cu o problema de auz nu se va putea incadra destul de usor in colectivitate si nu va putea invata sa scrie si sa citeasca la timp.
Asa ca, daca exista cateva semne de intrebare cu privire la sanatatea auditiva a bebelusului nu trebuie sa mai asteptati si sa va adresati de urgenta medicului specialist.
Iata o parte dintre semnele care pot conduce catre o asemenea concluzie:
- daca faceti zgomot puternic in timp ce bebelusul doarme si acesta nu reactioneaza in niciun fel poate fi un prim semn catre depistarea unei astfel de afectiuni;
- bebelusul nu va urmareste atunci cand ii vorbiti;
- nu pronunta niciun cuvant pana la varsta de un anisor;
- nu scrie corect;
- nu va raspunde atunci cand ii adresati o intrebare sau il chemati in soapta;
- este peltic;
- nu pronunta corect cuvintele invatate;
- nu pronunta niciun cuvant pana la varsta de doi ani – este un prim semn ca micutul se confrunta cu deficiente de auz destul de grave;
- va priveste buzele atunci cand ii vorbiti.