Bebelusii pot ajunge sa fie dependenti de zahar inca din uter, din cauza obiceiului nesanatos al mamelor de a mananca prea mult.
Specialistii le sfatuiesc pe femeile gravide sa aiba o dieta echilibrata. Mamele care fac diabet in timpul sarcinii si cele care raman insarcinate cand sunt obeze, pun in pericol sanatatea copilului lor, relateaza modista.ro.
15% din femeile gravide din Europa sunt supraponderale. Acestea ar putea naste bebelusi foarte mari care prezinta simptomele dependentei de zahar.
“Un bebelus expus la cantiati mari de zahar produce prea multa insulina. In secunda in care vine pe lume, acesta este deprivat de zaharul pe care il primea prin cordonul ombilical. Cu toate acestea, organismul sau va continua sa produca insulina” a declarat Patrick O’Briend, purtatorul de cuvant al Royal College of Obstetricians and Gynaecologists din Londra.
Acesta a continuat prin a spune ca, de multe ori, acestor bebelusilor trebuie sa li se administreze glucoza intravenos sau gastric pentru a se evita riscul intrarii in sevraj.
Diabetul gestational, provocat de cresterea dramatica a glicemiei in timpul sarcinii este o forma tranzitorie de diabet, care dispare dupa nastere. Cu toate acestea, el poate avea consecinte nefaste asupra sanatatii mamei si a copilului.
Afectiunea creste riscul dobandirii defectelor congenitale si chiar al decesului la nastere. Mai mult, copii proveniti dintr-o mama suferinda de diabet gestational pot face diabet la o varsta adulta.
“Femeile se ingrasa excesiv in timpul sarcinii si ajung sa fie obeze. Femeile supraponderale prezinta risc crescut de a face diabet gestational. Mai mult, femeile sunt din ce in ce mai in varsta atunci cand raman gravide. Varsta este, si ea, un factor de risc“, a declarat Patrick O’Brien.
Daca vrei sa fii sanatoasa, nu iti mari aportul caloric decat in ultimele trei luni de sarcina cand ai nevoie de 300 de calorii in plus, zilnic, adica echivalentul unui sandvis mic sau al unui bol cu musli fara zahar.