[imagebrowser id=1421]Ori de cate ori bebelusul are febra tot mai multi dintre parinti incep sa intre in panica, speriati de ceea ce i s-ar putea intampla.
Desi este unul dintre motivele de ingrijorare, febra nu reprezinta, de fapt, decat o reactie normala a organismului in fata unei infectii. Cu alte cuvinte, prin febra organismul reactioneaza in asa fel incat sa distruga efectele nocive ale infectiilor.
Raceala si gripa sunt principalele cauze pentru care bebelusul face febra. In primii ani de viata, rata infectiilor respiratorii este destul de mare, parintii putandu-se confrunta cu acest lucru destul de des. De aici si pana la aparitia unei simptomatologii febrile nu mai este decat un singur pas. Cu toate acestea, se poate vorbi de febra abia atunci cand temperatura corpului bebelusului depaseste valoarea de 38 grade Celsius, masurata cu acelasi termometru, in acelasi loc (intrarectal sau axilar).
Un alt motiv la fel de serios pentru care bebelusul poate fi determinat de o serie de alti factori. De obicei, febra mare te poate anunta de o afectiune mai grava, precum pneumonia, infectia urinara ori de prezenta unor boli ale copilariei.
Desi temperatura corpului bebelusului ar putea creste cu cateva grade, in realitate, eruptia dentara a acestuia nu determina aproape niciodata febra, ci mai degraba, manifestarea pentru o perioada destul de scurta de timp a unei stari febrile insotite si de alte simptome precum scaunele moi, agitatie si o salivatie destul de abundenta.
Ce poti sa faci atunci cand bebelusul are febra?
Febra bebelusului nu necesita intotdeauna un tratament. Antitermicele sunt singurele medicamente care pot scadea valorile din termometru. Insa, pentru a rezolva intr-adevar cauza este indicat sa va prezentati la medic care va evalua starea de sanatate a bebelusului si va incerca sa trateze infectia de care se face suferind bebelusul.
Cu alte cuvinte, tratarea febrei bebelusului se afla in stransa legatura cu tratarea cauzei care a provocat-o. Ceea ce poti sa faci tu pentru ameliorarea simptomelor bebelusului este sa incerci sa mentii o temperatura optima in incapere, de maxim 24-25 grade Celsius si sa nu cazi in „capcanele” bunicilor nostri – acelea de a-ti imbraca gros bebelusul intrucat este racit. Imbraca-l, asadar, cat mai lejer, fa-i baie si nu apela niciodata la impachetarile cu apa rece intrucat pot fi extrem de periculoase. Ceea ce poti face este sa ii umezesti pielea cu un prosop inmuiat in apa calduta. Intrucat febra poate creste riscul deshidratarii, asigura-te ca bebelusul consuma suficienta apa si lichide in tot acest timp.