Vestea proasta pentru parinti este ca in primele luni de viata bebelusul se trezeste des peste noapte. Vestea buna este ca depinde si de tine ca cel mic sa aiba un somn linistit. Uite ce sa faci si ce nu daca de trezeste peste noapte.
De ce se trezeste des? Principalul motiv (dar nu singurul) este foamea. In primele saptamani de viata, bebelusul tau are nevoie de hraniri repetate si la intervale relativ mici (de 2 ore si jumatate, in medie) asa ca peste noapte se va trezi de cel putin 2 ori (in cazul in care te numeri printre norocosi). Unii parinti se plang de faptul ca cel mic se trezeste mai des de atat. Daca se intampla asta, nu intotdeauna foamea este de vina.
Uneori, bebelusul se trezeste noaptea din cauza faptului ca inca nu si-a reglat ritmul circadian (programul de somn si veghe) sau pentru ca parintii se reped la patutul lui la cel mai mic scancet.
Pe cat de profund pot dormi bebelusii uneori, pe atat de superficial le poate fi somnul alte dati, iar anxietatea parintilor care se reped la patut, sa vada ce s-a intamplat cu bebe este un factor perturbator, care impiedica un somn linistit.
In primele luni de viata, bebelusul preia foarte mult din starile parintilor si resimte (chiar si in somn, spun specialistii) tensiunile si anxietatile lor.
Incearca deci, sa fii tu linistita in primul rand, daca vrei sa doarma bebe mai bine.
Ce sa NU faci daca bebe se trezeste peste noapte
– Nu ii mai oferi inca o masa, daca deja i-ai mai dat o portie de lapte peste noapte. Sistemul lui digestiv are si el nevoie de pauze si tocmai hranirile prea frecvente il pot deranja, provocandu-i gaze (caci pe durata noptii, activitatea digestiva este incetinita).
– Nu-l privi in ochi si nu il lua in brate, la leganat, pentru a-l adormi mai repede. Interactiunea cu parintele are asupra unui nou-nascut efectul unei sarituri cu parasuta – adrenalina ii invadeaza corpul si-l face sa fie treaz-treaz si foarte greu de adormit la loc.
– Incearca sa nu-l pui la culcare cu suzeta in gura si cu atat mai putin sa-l adormi cu un biberon. Pe langa riscul ca cel mic sa adoarma in timp ce se hraneste si sa se inece cu laptele care se scurge din biberon, laptele care ii ramane in gura este un mediu propice pentru inmultirea bacteriilor, iar in cazul bebelusilor ceva mai marisori, poate determina aparitia cariilor de biberon.
– Nu-l mai adormi cu lumina (ii va fi mai greu sa se adapteze la noapte, respectiv zi si ca atare, va dormi mai superficial si se va trezi foarte des).